eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Andrej Babis cseh kormányfő védőmaszkban tart sajtótájékoztatót Prágában 2020. május 29-én. Csehország június 15-én tervezi megnyitni határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Friss hírek láttak napvilágot Milos Zeman állapotáról

Andrej Babis cseh kormányfő pedig szerdán bejelentette, hogy az új képviselőház alakuló ülése után azonnal benyújtja az államfőnek kormánya lemondását.

"Tekintettel arra, hogy Milos Zeman elnök kórházban van, a lemondást írásban fogom benyújtani" - mondta Babis újságíróknak a kormány szerdai ülése után.

A cseh parlament alsóháza szerdán tűzte napirendre az új házelnök és alelnökök megválasztását.

A most alakuló új ötpárti kormánykoalíció a képviselőház elnöki tisztségébe Markéta Pekarová Adamovát, a TOP 09 párt elnökét jelölte. Tekintettel arra, hogy a koalíciónak a 200 tagú testületben 108 képviselője van, Pekarová Adamová megválasztása biztosra vehető volt. A 200 tagú testületben a szavazáskor a jelöltet 102-en támogatták, 72-en pedig nem adtak le szavazólapjukat. Ezzel a 37 éves Markéta Pekarová Adamová lett a cseh képviselőház új elnöke, és azonnal átvette az ülés vezetését.

A hat alelnök személyét illetően azonban továbbra is viták vannak a formálódó kormánykoalíció és az ellenzéki pártok között.

A hatályos szabályok szerint, miután az államfő elfogadja a kabinet lemondását, az új kormány megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg azt.

Milos Zeman, akit október 10-től a prágai Központi Katonai Kórházban kezelnek, kedden Petr Fialának, a választásokon győztes Spolu koalíció kormányfőjelöljének adott hivatalos megbízatást a kormányalakítási tárgyalásokra. Az új kormánykoalíciót alkotó öt párt (ODS, KDU-CSL, TOP 09, Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek) vezetői hétfőn írták alá a koalíciós szerződést. Petr Fiala kijelentette: bízik abban, hogy az új kormány még karácsony előtt hivatalba léphet.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×