eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Ezt kéne most lenyelni a brit éttermekben

“Borzalmas” áremelkedésre számítanak, a járvány által generált munkaerőhiány miatti béremelések és az energiadrágulás az árban végzi.

A brit pubok és éttermek közönségének valószínűleg a torkán akadt a Sheperd’s Pie és a főtt zöldség, amikor kedden azzal a hírrel szembesült, hogy a mindenféle ellátási gondok mellé kiadós kis áremelkedésre számíthat.

A Covid-19 okozta munkaerő-elvándorlás miatt akkora hiány alakult ki éttermi dolgozókból, hogy a tulajdonosok csak brutálisan megemelt fizetésekkel tudják az ágazatba csábítani a dolgozókat.

Hogy mekkorával? Ian Wright, a brit Étel és Ital Szövetség főnöke parlamenti képviselők előtt elmondta: akár 18 százalékkal is magasabbak immár a bérek, „ami borzalmas”. A vállalkozások számára további fejfájást okoz a megugrott energiaszámla és az élelmiszerdrágulás is.

Az, hogy hol indult az ördögi kör, már nehéz megmondani, de

az áremelkedésekben vezető szerepet játszó sofőrhiány „nem lett látványosan enyhébb és akár egy évig is eltarthat,

mire javul a helyzet” – mondták el a brit fuvarozói ágazat képviselői.

Wright a brit parlament Üzleti, Energia és Iparstratégiai Bizottsága előtt felidézte az 1977-es évet, amikor 27 százalékos volt az infláció.

„Emlékszem, az egyik alkalmazott egy óra alatt kétszer is új árcimkéket ragasztott ki. Ehhez nem térhetünk vissza” – szögezte le.

A szakember szerint az áremelkedéseket szinte bizonyosan áthárítják majd a fogyasztókra.

Az utóbbi évtizedek éves brit inflációja rendre alacsony volt, de az elmúlt 12 hónapban már elérte a 3,2 százalékot, az év végére pedig már 4 százalék lehet.

A brit Közúti Fuvarozók Szövetsége (RHA) szerint a drámai és azóta csitult benzinválságra adott kormányzati válaszok eddig nem enyhítették a kamionoshiányt. A benzin és dízel viszont már drágább, mint néhány hete volt.

A hiány késedelmes szállításokhoz és feszültségekhez vezet – mondta a képviselőknek a szervezet egyik igazgatója. A Brit Statisztikai Hivatal (ONS) szerint

az elmúlt négy évben 53 ezerrel esett vissza a brit kamionsofőrök létszáma

– mivel a nyugdíjba vonulókat nem váltották fel fiatalabbak. Tetézte a helyzetet hogy a brexit és a pandémia nyomán tömegesen fordítottak hátat a szigetországnak az európai kamionsofőrök. A járvány miatt ráadásul elakadt az új sofőrök vizsgáztatása. A júniusban lezárult egyéves időszakban a szokásos átlag 41 ezer helyett 16 ezren kaptak csak nyerges vontatóra érvényes jogosítványt.

Az ONS közvéleménykutatása szerint – részben a teherautó-vezetők hiánya miatt – az elmúlt hónapban a brit lakosok 29 százalékának okozott gondot az élelmiszer és gyógyszer beszerzése, ez duplája az augusztusi adatnak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×