eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Ivan Korcok szlovák külügyminiszter Pozsonyban 2021. október 5-én.
Nyitókép: MTI/TASR/TASR/Martin Baumann

Szijjártó Péter Pozsonyban: „a kormány készen áll az együttműködésre a Szövetséggel”

„A magyar kormány készen áll arra, hogy szoros együttműködést tartson fenn a létrejött Szövetséggel” – mondta keddi pozsonyi látogatása során a magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a szombaton megalakult párt vezetőivel. Szijjártó Pétert Ivan Korčok szlovák külügyminiszter is vendégül látta. 

A magyar diplomácia vezetője kedden munkalátogatásra érkezett Pozsonyba, s elsőként a szombaton megalakult Szövetség vezetőivel tárgyalt. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, erőforrásként tekint a felvidéki magyarokra. Olyan erőforrásként, amely a kétoldalú kapcsolatok erősítésében tud segíteni a magyar kormánynak.

„Azt gondoljuk, hogy ha van erős magyar képviselet Pozsonyban, akkor az még jobban hozzá tud járulni a magyar-szlovák kapcsolatok erősítéséhez” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta, örül annak, hogy a három párt, az MKP, a Híd és az Összefogás egyesítésére vonatkozó törekvések végül sikerrel jártak, és együttműködési szándékáról biztosította a Szövetség vezetőit.

„A magyar kormány mindenesetre készen áll arra, hogy szoros együttműködést tartson fenn a létrejött Szövetséggel” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette, a Szövetség vezetőivel tartott megbeszélésük alapján

készen állnak a felvidéki gazdaságfejlesztési program folytatására,

amelyben eddig 3837 vállalkozás kapott összesen 21 milliárd forintnyi támogatást, és 41 milliárd forintnyi beruházás jött létre Szlovákia területén.

Forró Krisztián, a Szövetség elnökeként úgy fogalmazott, hogy egy olyan erős, egységes képviseletet szeretnének létrehozni, amely a felvidéki magyarokat, a felvidéki magyarokkal együtt élő nemzetiségeket, és az általuk lakott régiókat segíti és támogatja, és ebben Magyarország segítsége szintén egy fontos kapocs.

„Kapocs szeretnénk lenni a két ország között, amely segíti és támogatja ezt az együttműködést”

– jegyezte meg az újonnan megalakult párt elnöke.

Sólymos László, a párt Országos Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a Szövetség a gyakorlatban csak akkor fog működni, ha annak tagjai minden egyes kis településen egymás szövetségesei lesznek. „Meggyőződésem, hogy a választóink bizalmát csak így fogjuk tudni visszaszerezni” – hangsúlyozta Sólymos.

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke is azt tartja prioritásnak, hogy a magyar-magyar párbeszéd folyamatos legyen és gyümölcsöző.

„Ebben partnerünk, és ugyanaz a prioritása a magyar kormánynak is. Ugyanúgy prioritása mind a két félnek, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok továbbra is jók legyenek” – szögezte le.

Szijjártó Péter a Szövetség vezetőivel való találkozója után Ivan Korčok szlovák külügyminiszterrel ült tárgyalóasztalhoz. Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón a szlovák diplomácia vezetője úgy fogalmazott, Szlovákia eltökélt szándéka, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a jó szlovák-magyar kapcsolat érdekében. Az országok közötti aktivitásokat azonban előre egyeztetett feltételekhez kellene igazítani. A Magyarországot és Szlovákiát is érintő történelmi kérdésekről pedig főleg a történészeknek, és nem a politikusoknak kellene beszélniük.

A magyar külügyminiszer kiemelte, hogy még a koronavírus-járvány alatt is tovább erősödött a magyar-szlovák gazdasági együttműködés.

„A magyar külpolitika céljai között mindig prioritásként szerepel az, hogy Szlovákiával erős és hatékony együttműködésünk legyen.

Ezen együttműködés során én mindig is a konkrét, kézzel fogható eredményekre helyeztem a fókuszt, és ez így lesz az elkövetkezendő időszakban is” – szögezte le Szijjártó Péter.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter közölte, megegyeztek abban, hogy évente legalább kétszer tárgyalni fog Szlovákia és Magyarország külügyminisztere kifejezetten a kétoldalú kapcsolatokról, keresve az együttműködés további lehetőségeit.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×