eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
two young businessmen shaking hands
Nyitókép: Peshkova/Getty Images

Minden akadály elhárult az egységes szlovákiai magyar párt megalakulása elől

Szombaton a Híd, vasárnap pedig az MKP kongresszusa is elfogadta a Szövetségbe való belépést, egy héttel korábban pedig az Összefogás mozgalom tette meg ugyanezt.

A közös politikai szubjektum létrehozásáról szóló nyilatkozatot tavaly augusztusban írták alá Révkomáromban.

Több mint egy évig tartó próbálkozás és újra kiújuló egymás közti viták után végre mindhárom szlovákiai magyar politikai párt, a Magyar Közösség Pártja, a Híd és az Összefogás kongresszusa is eldöntötte, hogy

közösen folytatják tovább a szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletét.

Elsőként az Összefogás közgyűlése mondott igent a Szövetség nevű új pártban való folytatásra még szeptember 11-én, majd egy héttel később a Híd, ill. az MKP kongresszusán is megszületett a döntés.

Sólymos László, a Híd elnöke – aki koronavírus-fertőzés miatt személyesen nem tudott részt venni pártja Tardoskedden megtartott közgyűlésén – pozitívan értékelte a közgyűlés küldöttjeinek döntését. „Hosszadalmas tárgyalássorozatot tudunk magunk mögött, s örülök, hogy a küldöttek döntő többsége úgy látja, hogy azokat az értékeket, amelyeket 12 évvel ezelőtt, a Híd megalakulásakor megfogalmaztunk, ebben az új közös pártban vigyük tovább” – mondta a szombaton megtartott közgyűlés után Sólymos.

Egy nappal később a Magyar Közösség Pártja is eldöntötte, hogy része lesz a szlovákiai magyarokat képviselő közös pártnak. A Rimaszombatban megtartott kongresszus után Forró Krisztián, az MKP elnöke úgy fogalmazott, „annak ellenére, hogy nagyon sok kísérlet volt az elmúlt időszakban a párt elgáncsolására, a párt mégis a legerősebb formáció maradt, ennek köszönhetően a Szövetségben az MKP által vallott elvek tovább fognak élni.

„Fontos, hogy az ideológiák fölé tudjunk emelkedni, és elsősorban a választót, a polgárt, az embert tartsuk szem előtt,

az ő problémáira találjunk megoldást, és azoknak a régióknak a problémáira, ahol élünk. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a magyarságot fogjuk képviselni, hanem a régióban élő többi nemzetiséget is” – jegyezte meg Forró Krisztián.

Az új párt belső erőviszonyait tekintve az MKP a Szövetség kongresszusában és más döntéshozó szerveiben 50 százalékos képviselettel rendelkezik majd. A Szövetség létrehozóinak megegyezése alapján az új párt elnökét az MKP adja, erre a tisztre a párt kongresszusa Forró Krisztiánt jelölte. A Szövetség Országos Tanácsának elnökét a Híd delegálja, az Összefogás pedig egy alelnököt ad majd. A három párt elnökei e hét folyamán írják alá az egybeolvadást megerősítő dokumentumokat, az egyesülés folyamata pedig október 2-án a Szövetség alakuló kongresszusával zárul le, ezt a tervek szerint Révkomáromban tartják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×