eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: YouTube/Ujszo.com

Szlovákiai magyar összefogás helyett összeomlás?

Elmaradt a szlovákiai három magyar párt – az MKP, a Híd és az Összefogás – nagy bejelentése, miszerint egyesülésükkel megalakul a a felvidéki magyarságot képviselő egységes új magyar párt. Közlés ugyan volt, de épp annak ellenkezőjéről, mint amire a közvélemény számított.

2020. augusztus 20-án a három szlovákiai magyar politikai párt, az MKP, a Híd és az Összefogás Révkomáromban aláírt egy közös szándéknyilatkozatot, melyben lefektették, hogy a felvidéki magyarok politikai érdekképviseletét egy egységes magyar pártban képzelik el a jövőben. Az azóta eltelt közel négy hónap alatt a színfalak mögött zajlottak a hárompárti egyeztetések. A szlovákiai magyar választók felé csak annyit kommunikáltak a felek, hogy karácsonyra szeretnék lezárni a tárgyalásokat, és bejelenteni az egyesülésből létrejött új magyar pártot.

Ennek ma lett volna a napja Pozsonyban,

a várt bejelentés helyett azonban csak arról tájékoztattak, hogy nem jutottak közös nevezőre, és továbbra sincs hárompárti megállapodás.

A három közül a legkisebb szubjektum, az Összefogás kedden azzal vádolta meg a Hidat, hogy a gyors megegyezés érdekében ultimátumot adott nekik, és a gyorsaság legfontosabb oka, hogy

a hidas politikusok félnek a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozóitól,

akik az utóbbi hetekben több az előző, Fico-kormány alatt magas rangú politikai és állami funkciót betöltő személyt is letartóztatottak.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke szerint az azonnali megállapodáshoz ragaszkodó Híd politikusainak láthatóan van félnivalója a hatóságoktól, ezért fogalmaztak meg ultimátumot az irányukba. „Mi múlt héten is, és a tegnapi tárgyaláson is azt mondtuk, hogy ha nincs megegyezés, akkor folytassuk januárban vagy februárban, mert méltatlan, hogy ultimátumokkal zsarolja az egyik fél a másikat. Az is méltatlan, hogy becsapjuk a választókat, kiállunk eléjük, és elmondjuk, hogy megegyeztünk, miközben egy sor kérdésben nincs egység, nincs megegyezés” – mondta az Összefogás elnöke.

A Híd és az MKP elnökének szavaiból az derült ki, hogy a két párt az Összefogás nélkül folytatja a tárgyalásokat,

de nem zárták ki, hogy ahhoz később az Összefogás is csatlakozhat. Sólymos László, a Híd elnöke cáfolta, hogy ultimátumot adtak az Összefogásnak, és sajnálja hogy az Összefogás nem tudta elfogadni a megegyezés feltételeit. Hangsúlyozta, hogy a szlovákiai magyarok legszélesebb egységére törekedtek, számukra a megegyezés célja egy erős képviselet megteremtése. „Annak örülök, hogy az MKP-val sikerült megtalálni a közös hangot, és érezzük azt a felelősséget, hogy be kell temetnünk azokat az árkokat, melyek már tíz éve a szlovákiai magyarok között húzódnak. Létre kell hozni egy olyan politikai keretet, egy olyan politikai erőt, amely a szlovákiai magyarokat képviselni tudja, amely erősen tud fellépi a szlovák politikai színtéren” – fogalmazott Sólymos László.

Forró Krisztián, az MKP elnöke reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások januárban az Összefogás részvételével tovább folytatódnak. „Nagyon csalódott vagyok, és együtt érzek a felvidéki magyarokkal. Az, amit ma itt láthattak, az semmiképp sem szolgálja a közösségünket. Mindemellett el kell, mondjam, hogy továbbra is azon fogok dolgozni, hogy ez az egység a lehető legszélesebb körben létrejöjjön” – jelentette ki az MKP elnöke, aki nagyon rossz üzenetnek tartja, hogy a magyar közösség élő adásban ilyen képet mutat magáról.

„A cirkuszban jók vagyunk”

– tette hozzá a pártelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×