INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

szlovákia

ferenc pápa

búcsú

Ferenc pápa köszönti a tiszteletére összesereglett hívőket útban szabadtéri miséjére a sasvári nemzeti kegyhelyre 2021. szeptember 15-én, Szlovákia védőszentjének, a Hétfájdalmú Szűz Máriának az ünnepén. A katolikus egyházfő négynapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.

Ferenc pápa mindenkit a szívébe zárt Szlovákiában

Véget Ferenc pápa négynapos szlovákiai látogatása. A katolikus egyház feje szerdán, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén, a sasvári búcsújáróhelyen mutatott be szentmisét, s ezt követően visszarepült Rómába. A pápa együttérző hitre hívta fel a figyelmet, amely szolidáris a rászorulókkal.

Mintegy ötvenezer ember gyűlt össze Szlovákia legnagyobb búcsújáróhelyén, Sasváron, hogy élőben tekintse meg a Ferenc pápa által bemutatott szentmisét. A katolikus egyházfő nem sokkal kilenc óra után pápamobilján, a szektorok közti úton az integető, zászlókat lengető hívők között érkezett meg a helyszínre. Néhány alkalommal megállt a pápai autó, hogy egy-egy tömegből kiemelt kisgyermeket megáldhasson a Szentatya. Az eseményt rendkívüli biztonsági előírások előzték meg, és óriási médiafigyelem kísérte. A pápai misét a helyszínen papok és szerzetesek százai, közéleti szereplők, politikusok és több tízezer hívő tekintette meg. A szentmisén szlovákul, angolul, németül, magyarul és roma nyelven is elhangzottak a könyörgések.

Szlovákia védőszentjének, a Hétfájdalmú Szűzanyának az ünnepén Ferenc pápa úgy fogalmazott, „Ki is Mária? Aki a Fiát adta nékünk. Szűz Mária a szlovák nemzet számára a hit példaképe, aki halad az úton, és nem mozdulatlan”.

Homíliájában arra kérte Szlovákia polgárait, hogy maradjanak ezen az úton. A mai Szlovákiának a pápa szerint prófétákra van szüksége, akik az életükkel megmutatják az Evangélium szépségét, és megteremtik a párbeszédet. A pápa egyúttal az együttérző hitre hívta fel a figyelmet, amely szolidáris a rászorulókkal. A mise végén megköszönte a püspököknek a fogadását, ismételten köszönetet mondott az államfőnek és a polgári társadalom vezetőinek, akik előkészítették négynapos szlovákiai látogatását. „Mindegyikőjüket a szívemben hordom, köszönöm mindenkinek” – tette hozzá Róma püspöke.

Ferenc pápa a szentmisét követően már nem tért vissza pozsonyi szálláshelyére, melyet reggel elhagyott. Az apostoli nunciatúrának egy emlékérmet és egy saját címerével ellátott mozaikot ajándékozott. A szerdai nap volt az egyházfő szlovákiai apostoli útjának utolsó napja, Ferenc pápa délután nemsokkal kettő óra előtt visszarepült Rómába.

Stanislav Zvolenský, pozsonyi érsek-metropolita, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke szerint a pápalátogatás legfontosabb üzenete az emberség volt. „Azt gondolom, hogy szép napok voltak ezek Szlovákia számára, és úgy érzem, hogy mindannyiunk szívét megérintette. A Szentatya a szó legmélyebb értelmében vett ember. Nagyon hálásak vagyunk, hogy itt volt, s ebben a pillanatban egyszerre vagyunk meghatódva és érzünk örömet” – fogalmazott a püspökatya.

  • Ferenc pápa vasárnap a budapesti Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje után érkezett Szlovákiába. Ez alatt az idő alatt részt vett egy ökumenikus találkozón, majd az elnöki palota kertjében az állam, a civil társadalom és a diplomácia képviselőivel is találkozott.
  • A pozsonyi Szent Márton-dómban püspökök, papok és mások fogadták.
  • Hétfőn a zsidó közösség tagjaival is találkozott.
  • Kedden az egyházfő Kelet-Szlovákiában járt: Eperjesen szentmisét celebrált,
  • délután pedig a kassai Luník IX lakótelepre látogatott, ahol a roma közösség tagjaival találkozott.
  • Később a Lokomotív stadionba vonult át, ahol a fiatalokhoz szólt.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018