eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ferenc pápa újságírókhoz beszél az őt Irakba szállító repülőgépen 2021. március 5-én. Római katolikus egyházfő most először utazik Irakba, első alkalommal síita többségű országba.
Nyitókép: Andrew Medichini

Ferenc pápa: hiába van a nyakunkban a kereszt, ha...

"Az emberek nyakában, az otthonokban és a járművekben is ott a kereszt, de nincs haszna, ha nem nyitjuk meg a szívünket előtte” – üzente Ferenc pápa szlovákiai látogatásának harmadik napján Eperjesen, ahol Aranyszájú Szent János szerinti bizánci liturgiát vezetett. Majd Kassára látogatott, ahol Szlovákia legnagyobb, romák által lakott lakótelepén mondott beszédet.

„Az emberek nyakában, az otthonokban és a járművekben is ott a kereszt, de nincs haszna, ha nem nyitjuk meg a szívünket előtte” – üzente Ferenc pápa szlovákiai látogatásának harmadik napján Eperjesen, ahol Aranyszájú Szent János szerinti bizánci liturgiát vezetett. Majd Kassára látogatott, ahol Szlovákia legnagyobb, romák által lakott lakótelepén mondott beszédet.

Az eperjesi városi sportcsarnok épülete előtt közel 40 ezer regisztrált hívő várta kedden Ferenc pápa érkezését.

A helyszínre már éjfélkor megkezdték a beléptetést,

alig néhány órával később, hajnali fél ötkor pedig már félig megteltek a színpadhoz legközelebb eső szektorok. A szlovákiai egyházi személyiségek mellett külföldi vendégek is érkeztek, hogy találkozzanak a pápával. Róma püspöke röviddel 10 óra után érkezett meg Eperjesre, ahol már a pápamobilján haladt a jelenlévők között, megáldva őket. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki Szlovákiában görögkatolikus liturgiát koncelebrált.

Homíliájában Ferenc pápa a kereszt jelentőségéről beszélt.

„A világ szemében a kereszt kudarc, mivel azt mutatja, hogy a jókat elteszik az útból, és a gonoszok diadalmaskodnak” – jelentette ki. Megjegyezte, hogy a keresztények is győzelemre vágynak, de a kereszt nélküli kereszténység világivá és terméketlenné válik. „Keresztből számtalan létezik – fűzte tovább gondolatait a pápa – a nyakakban, a házak falán, az autóban, a zsebekben, ám ez mind hasztalan, ha nem állunk meg, és nézünk a keresztre feszítettre, és nyitjuk ki neki szívünket” – mondta Ferenc pápa, kiemelve, hogy

a keresztet ne egyszerűsítsük imádat tárgyává, még kevésbé politikai szimbólummá,

és ne alacsonyítsuk vallási és társadalmi jelképpé sem. Prédikációja során arra is biztatta a híveket, hogy soha ne adják fel az Istenbe vetett hitüket, mert „pont ott, ahol azt gondoljuk, az Isten nem lehet jelen, éppen oda lépett be”.

Ferenc pápa Eperjesről Kassára ment tovább, ahol a többségében romák lakta Luník IX lakótelepre látogatott, majd fiatalokkal találkozott a Lokomotiv futballstadionban. A Luník IX lakótelep Szlovákia talán leghírhedtebb lakótelepe, amelyen évek, sőt évtizedek óta nehéz körülmények között töltik mindennapjaikat a roma lakosok, akik száma mintegy 4300-ra tehető. Kiégett villanyvezetékek, kivert ablakok, több méteres magasságot elérő szeméthegyek – ez a látvány fogadta eddig az idetévedőket, de a pápai látogatásra a piszkos panelházak tűzfalainak többségét kívülről átfestették, a környéket megtisztították, és a város a lakótelepre vezető bekötőutat is újraaszfaltozta. Sokan azonban attól tartanak, hogy Ferenc pápa távozása után minden visszakerül az eredeti állapotába.

Kedden viszont még minden a Szentatyáról szólt, aki a leélt panelházak között felállított pódiumról intézte szavait az egybegyűltekhez. Úgy fogalmazott, hogy „Isten színe előtt hovatartozástól függetlenül mindannyian egyenlők, egymás testvérei vagyunk.

Az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot.”

Elmondta, az egyházban senki sem érezheti magát kiszorítva.

A Szentatya este indult vissza Pozsonyba a kassai repülőtérről. Szerdán szabadtéri szentmisét celebrál a sasvári nemzeti kegyhelyen, majd a pozsonyi repülőtérről repül vissza Rómába négynapos szlovákiai látogatása után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×