eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ferenc pápa üdvözli a heti általános audienciáján megjelent hívőket a vatikáni Szent Damáz-udvarban 2021. május 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Az oltatlanok mégis közel kerülhetnek a pápához Szlovákiában

Az eredetiekkel ellentétben már a nem beoltott személyek is részt vehetnek Ferenc pápa jövő heti négynapos szlovákiai látogatásának egyházi rendezvényein. A Szlovák Püspökkari Konferencia hétfőtől tette lehetővé a regisztrációt az oltatlanok számára. PCR-tesztre vagy a Covid-19 leküzdéséről szóló igazolásra azonban nekik is szükségük lesz. Szlovákia püspökei elutasítják, hogy a pápalátogatást arra szeretnék kihasználni, hogy rávegyék az embereket az oltakozásra.

Az eredetileg meghatározott szabályok szerint Ferenc pápa szeptemberi szlovákiai látogatása során csak azok vehettek volna részt a rendezvényeken, akik mindkét oltást megkapták, és teljesen védettek. Ezek a feltételek azonban megváltoztak. A Szlovák Püspökkari Konferencia hétfőn indította el a regisztrációt a pápalátogatás azon résztvevői számára, akik eddig még nem kapták meg a védőoltást. A nyilvános események helyszínein, Eperjesen, Kassán és Sasváron az oltatlanoknak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, illetve legfeljebb kétnapos antigéntesztet kell felmutatniuk vagy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átestek a Covid-19 betegségen.

A Szlovák Püspökkari Konferencia hétfőn egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szervezők a nem beoltottak számára külön szektort jelölnek ki külön bejárattal és külön mosdóval. A beoltottak viszont eldönthetik, hogy a teljes védettséget élvezők számára kialakított szektorból akarják-e követni a pápai misét, vagy abban a szektorban foglalnak majd helyet, melyet a nem beoltottak számára alakítanak ki.

A Szlovák Püspökkari Konferencia arra is felhívta a figyelmet, hogy az oltatlan látogatóknak egyelőre nem szabadna arra számítaniuk, hogy valahol a pápalátogatás helyszínének a közelében teszteltetik le magukat.

Ha mégis felállítanak majd a közelben mobil tesztpontokat, arról előre tájékoztatnak.

A püspökök írásban kiadott szabályzatban utasították el, hogy a pápalátogatást oltási propagandaként szeretnék kihasználni. Az, hogy az eredetiekkel ellentétben megváltoztak a rendezvényeken való részvétel szabályai, a püspökök szerint amiatt van, hogy változtak az ún. Covid-automata szabályai is.

Eduard Heger miniszterelnök állásfoglalását szóvivője, Ľubica Janíková közölte. „Eduard Heger kormányfő semmilyen módon nem avatkozott be az előírások megváltoztatásába a pápalátogatással kapcsolatban, hanem a szervező, vagyis a Szlovák Püspökkari Konferencia döntéséről van szó, amelynek teljes mértékben a Közegészségügyi Hivatal aktuális szabályozásával összhangban kell eljárnia” – mondta el a szóvivő.

Ferenc pápa szeptember 12-től 15-ig tartó szlovákiai útja során Pozsonyba, Kassára, Eperjesre és a sasvári búcsújáróhelyre is ellátogat. Találkozik a három legfőbb közjogi méltósággal, emellett a zsidó és roma közösség képviselőivel is. Martin Kramara, a Püspökkari Konferencia szóvivője elmondta, hogy az egyházfő a pozsonyi apostoli nunciatúrán fog megszállni egy egyszerű szobában. A pápának nem voltak különleges kérései a szoba berendezésével kapcsolatban. A pápalátogatás eseményeire eddig 60 ezren jelentkeztek, és az új szabályoknak köszönhetően az elkövetkező napokban ez a szám várhatóan tovább emelkedik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×