INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

koronavírus-járvány

anglia

oltás

Járókelők a londoni Leicester téren 2021. július 19-én. Ezen a napon megszűnt a járvány terjedésének megfékezésére bevezetett utolsó jogi korlátozások zöme Angliában, így kinyithattak a 2020 márciusa óta zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is.

Anglia megnyílik, de nem mindenki előtt

Hétfőtől kötelező tíznapos karantén nélkül léphetnek be az országrészbe az Egyesült Államok és az Európai Unió lakosai – mármint azok, akik megkapták mindkét védőoltást a jóváhagyott vakcinákból. Az orosz és kínai vakcinával oltottakra nem vonatkozik a könnyítés.

Ismét jöhetnek Angliába az EU-s és amerikai turisták és az első utasok hétfőn már le is szálltak a brit fővárosban.

A brit vendéglátóhelyek és turisztikai célpontok jelentős veszteségeket szenvedtek el a pandémiát övező, közel másfél éves lezárások miatt.

„London egy globális város és annyi mindent tud ajánlani a külföldi látogatóknak... Emlékeztessük külföldi barátainkat, hogy hiányoztak nekünk és most üdvözöljük őket” – mondta Paul Scully, a brit kormány londoni ügyekkel foglalkozó államtitkára, aki a szerénységet félretéve azt állította, hogy Londonban lehet a legjobban bevásárolni, ott a legjobbak a színházak és az éttermek.

Sadiq Khan főpolgármester pedig arról beszélt, hogy „már vártuk a szabad utazás lehetőségét. A lépés nemcsak London gazdaságát pörgeti fel, ha a lelkünknek is jót tesz, mert az emberek így végre találkozhatnak máshol élő szeretteikkel”.

Az Evening Standard című helyi lap beszámolója szerint

a Heathrow reptéren ünnepeltek azok a családtagok, akiket hosszú időre szétszakított a pandémia.

Az 5-s terminálon például több tucatnyi család várta az Egyesült Államokból érkező hozzátartozókat, akikkel másfél évig csak videohívásokban láthattak.

Az új szabályok szerint az amerikai és EU-s lakosoknak immár nem kell tíznapos karanténba vonulniuk miután beléptek Angliába, ha megkapták mindkét Covid-vakcinát.

Az ördög azonban a részletekben bújik meg. Franciaország például az ott elterjedt béta variáns miatt kivétel. És a magyarok egy része sem jöhet be így – csak azokat, akik az amerikai és európai gyógyszerügynökségek által jóváhagyott nyugati védőoltásokat kapták meg. Azaz

a Szputnyik V-vel és a Sinopharmmal oltottak nem élvezhetik a könnyítést.

Amerika közben még mindig óvatos és nem viszonozza a britek gesztusát, mert még mindig nem fogad brit és európai utazókat.

Miközben a turistaágazat örül a könnyítésnek, a szigetország lakosait a még mindig komplikáltnak tűnő külföldi utazási lehetőségek foglalkoztatják.

A brit kormány korábban zöld, sárga és piros kategóriákba sorolta a külföldi országokat. (Zöldből visszatérve nem kellett karanténba menni, sárgából visszatérve 10 napot kellett otthon tölteni, piros esetében saját költségre, kötelező karanténhotelbe kellett vonulni.)

A kabinet most a sárga országok estében további „készenléti listát” akar létrehozni, amelyről gyorsan pirosba sorolhatják az adott országot, ha ott súlyosbodik a Covid-helyzet.

Mivel Spanyolország, Olaszország és Franciaország is felkerülhet erre a listára, a lépés hatalmas csapás lenne annak a milliónál is több britnek, aki ott nyaral – hiszen

előállhat egy olyan helyzet, hogy ha nem tudnak időben hazajönni, akkor fejenként 1750 fontot (730 ezer Ft-ot) kellene kifizetniük a karanténhotelért.

Boris Johnson miniszterelnököt figyelmeztették, hogy saját pártja képviselői között is lázadás törhet ki, ha bevezeti a tervet.

Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Kapcsolódó hang

Anglia megnyílik, de nem mindenki előtt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018