eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Járókelők a londoni Leicester téren 2021. július 19-én. Ezen a napon megszűnt a járvány terjedésének megfékezésére bevezetett utolsó jogi korlátozások zöme Angliában, így kinyithattak a 2020 márciusa óta zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Anglia megnyílik, de nem mindenki előtt

Hétfőtől kötelező tíznapos karantén nélkül léphetnek be az országrészbe az Egyesült Államok és az Európai Unió lakosai – mármint azok, akik megkapták mindkét védőoltást a jóváhagyott vakcinákból. Az orosz és kínai vakcinával oltottakra nem vonatkozik a könnyítés.

Ismét jöhetnek Angliába az EU-s és amerikai turisták és az első utasok hétfőn már le is szálltak a brit fővárosban.

A brit vendéglátóhelyek és turisztikai célpontok jelentős veszteségeket szenvedtek el a pandémiát övező, közel másfél éves lezárások miatt.

„London egy globális város és annyi mindent tud ajánlani a külföldi látogatóknak... Emlékeztessük külföldi barátainkat, hogy hiányoztak nekünk és most üdvözöljük őket” – mondta Paul Scully, a brit kormány londoni ügyekkel foglalkozó államtitkára, aki a szerénységet félretéve azt állította, hogy Londonban lehet a legjobban bevásárolni, ott a legjobbak a színházak és az éttermek.

Sadiq Khan főpolgármester pedig arról beszélt, hogy „már vártuk a szabad utazás lehetőségét. A lépés nemcsak London gazdaságát pörgeti fel, ha a lelkünknek is jót tesz, mert az emberek így végre találkozhatnak máshol élő szeretteikkel”.

Az Evening Standard című helyi lap beszámolója szerint

a Heathrow reptéren ünnepeltek azok a családtagok, akiket hosszú időre szétszakított a pandémia.

Az 5-s terminálon például több tucatnyi család várta az Egyesült Államokból érkező hozzátartozókat, akikkel másfél évig csak videohívásokban láthattak.

Az új szabályok szerint az amerikai és EU-s lakosoknak immár nem kell tíznapos karanténba vonulniuk miután beléptek Angliába, ha megkapták mindkét Covid-vakcinát.

Az ördög azonban a részletekben bújik meg. Franciaország például az ott elterjedt béta variáns miatt kivétel. És a magyarok egy része sem jöhet be így – csak azokat, akik az amerikai és európai gyógyszerügynökségek által jóváhagyott nyugati védőoltásokat kapták meg. Azaz

a Szputnyik V-vel és a Sinopharmmal oltottak nem élvezhetik a könnyítést.

Amerika közben még mindig óvatos és nem viszonozza a britek gesztusát, mert még mindig nem fogad brit és európai utazókat.

Miközben a turistaágazat örül a könnyítésnek, a szigetország lakosait a még mindig komplikáltnak tűnő külföldi utazási lehetőségek foglalkoztatják.

A brit kormány korábban zöld, sárga és piros kategóriákba sorolta a külföldi országokat. (Zöldből visszatérve nem kellett karanténba menni, sárgából visszatérve 10 napot kellett otthon tölteni, piros esetében saját költségre, kötelező karanténhotelbe kellett vonulni.)

A kabinet most a sárga országok estében további „készenléti listát” akar létrehozni, amelyről gyorsan pirosba sorolhatják az adott országot, ha ott súlyosbodik a Covid-helyzet.

Mivel Spanyolország, Olaszország és Franciaország is felkerülhet erre a listára, a lépés hatalmas csapás lenne annak a milliónál is több britnek, aki ott nyaral – hiszen

előállhat egy olyan helyzet, hogy ha nem tudnak időben hazajönni, akkor fejenként 1750 fontot (730 ezer Ft-ot) kellene kifizetniük a karanténhotelért.

Boris Johnson miniszterelnököt figyelmeztették, hogy saját pártja képviselői között is lázadás törhet ki, ha bevezeti a tervet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×