eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Járókelők a londoni Leicester téren 2021. július 19-én. Ezen a napon megszűnt a járvány terjedésének megfékezésére bevezetett utolsó jogi korlátozások zöme Angliában, így kinyithattak a 2020 márciusa óta zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Anglia megnyílik, de nem mindenki előtt

Hétfőtől kötelező tíznapos karantén nélkül léphetnek be az országrészbe az Egyesült Államok és az Európai Unió lakosai – mármint azok, akik megkapták mindkét védőoltást a jóváhagyott vakcinákból. Az orosz és kínai vakcinával oltottakra nem vonatkozik a könnyítés.

Ismét jöhetnek Angliába az EU-s és amerikai turisták és az első utasok hétfőn már le is szálltak a brit fővárosban.

A brit vendéglátóhelyek és turisztikai célpontok jelentős veszteségeket szenvedtek el a pandémiát övező, közel másfél éves lezárások miatt.

„London egy globális város és annyi mindent tud ajánlani a külföldi látogatóknak... Emlékeztessük külföldi barátainkat, hogy hiányoztak nekünk és most üdvözöljük őket” – mondta Paul Scully, a brit kormány londoni ügyekkel foglalkozó államtitkára, aki a szerénységet félretéve azt állította, hogy Londonban lehet a legjobban bevásárolni, ott a legjobbak a színházak és az éttermek.

Sadiq Khan főpolgármester pedig arról beszélt, hogy „már vártuk a szabad utazás lehetőségét. A lépés nemcsak London gazdaságát pörgeti fel, ha a lelkünknek is jót tesz, mert az emberek így végre találkozhatnak máshol élő szeretteikkel”.

Az Evening Standard című helyi lap beszámolója szerint

a Heathrow reptéren ünnepeltek azok a családtagok, akiket hosszú időre szétszakított a pandémia.

Az 5-s terminálon például több tucatnyi család várta az Egyesült Államokból érkező hozzátartozókat, akikkel másfél évig csak videohívásokban láthattak.

Az új szabályok szerint az amerikai és EU-s lakosoknak immár nem kell tíznapos karanténba vonulniuk miután beléptek Angliába, ha megkapták mindkét Covid-vakcinát.

Az ördög azonban a részletekben bújik meg. Franciaország például az ott elterjedt béta variáns miatt kivétel. És a magyarok egy része sem jöhet be így – csak azokat, akik az amerikai és európai gyógyszerügynökségek által jóváhagyott nyugati védőoltásokat kapták meg. Azaz

a Szputnyik V-vel és a Sinopharmmal oltottak nem élvezhetik a könnyítést.

Amerika közben még mindig óvatos és nem viszonozza a britek gesztusát, mert még mindig nem fogad brit és európai utazókat.

Miközben a turistaágazat örül a könnyítésnek, a szigetország lakosait a még mindig komplikáltnak tűnő külföldi utazási lehetőségek foglalkoztatják.

A brit kormány korábban zöld, sárga és piros kategóriákba sorolta a külföldi országokat. (Zöldből visszatérve nem kellett karanténba menni, sárgából visszatérve 10 napot kellett otthon tölteni, piros esetében saját költségre, kötelező karanténhotelbe kellett vonulni.)

A kabinet most a sárga országok estében további „készenléti listát” akar létrehozni, amelyről gyorsan pirosba sorolhatják az adott országot, ha ott súlyosbodik a Covid-helyzet.

Mivel Spanyolország, Olaszország és Franciaország is felkerülhet erre a listára, a lépés hatalmas csapás lenne annak a milliónál is több britnek, aki ott nyaral – hiszen

előállhat egy olyan helyzet, hogy ha nem tudnak időben hazajönni, akkor fejenként 1750 fontot (730 ezer Ft-ot) kellene kifizetniük a karanténhotelért.

Boris Johnson miniszterelnököt figyelmeztették, hogy saját pártja képviselői között is lázadás törhet ki, ha bevezeti a tervet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×