eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Oltásához előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Már regisztráció nélkül is oltanak Szlovákiában

Szlovákiában már előzetes regisztráció nélkül is beoltathatják magukat a nagykapacitású oltóközpontokban az oltásra várók. Az egészségügyi minisztérium így szeretné intenzívebbé tenni az oltási kampányt és a vakcinázást is. Az alkotmánybíróság mindeközben felfüggesztette a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletét, ami karanténra kötelezi a külföldről hazatérő oltatlanokat, és rendszeres tesztelést ír elő meg az oltatlan ingázóknak.

Regisztráció nélkül fokozatosan minden megyében megkaphatják az igénylők a Covid-19 elleni védőoltást – közölte a megyék képviselőivel történt találkozója után Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter.

„Megállapodtunk abban, hogy intenzívebbé tesszük az együttműködést, hogy az oltási kampányt és a folyamatot fokoznunk kell vagy azokkal a mobil oltóhelyekkel, amelyeket az önkormányzatok működtetnek, vagy az egyes megyék háziorvosaival együttműködve” – mondta a tárcavezető.

A Szlovákiai Városok Uniója üdvözli az oltakozási lehetőségek bővítését. Richard Rybníček, az unió elnöke elmondta, a szlovákiai városok megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a helyi sajtóval is együttműködve oltakozásra buzdítsák a lakosokat. Néhány város saját motivációs aktivitásokat is szervez a polgárainak.

„Az egészségügyi minisztériummal közösen elsőrendűen összekapcsol minket az az igyekezet, hogy a lehető legnagyobb számú embert oltsák be jó minőségű oltóanyaggal” – nyilatkozta a nyolc szlovákiai megye képviseletének elnöke, Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök. Jelenleg Pozsony és Nagyszombat megyében oltanak regisztráció nélkül. Ján Lunter besztercebányai megyefőnök elmondta, hogy

a nyolc oltóközpontból kettőt bezártak, mivel kevesebb volt az érdeklődő.

Az oltatlanoknak vélhetően fizetniük kell majd a rendszeres tesztelésért. Miután a koalíció megismerte a havi költségeit ennek a szolgáltatásnak – ami a politikusok szerint több 10 millió euró szintjén mozog – kompromisszumos megoldást találtak ki: az embereknek ugyan fizetniük kell a PCR- vagy az antigén-tesztekért, de csak szimbolikus árat számítanának fel. A többit az állam fizetné, hasonlóképp, mint a gyógyszerek esetében. A PCR-teszteket a piac átlagban 60 euró körüli összegre árazta be, az antigén-tesztek esetében ez legfeljebb 20 euró körül mozog. Ezt az összeget kellene kifizetniük az oltatlanoknak, ha például be akarnának menni egy étterembe. Az ingázók esetében a határátlépéshez heti rendszerességgel ajánlottak a tesztek.

Közben újabb változás történhet a határátkelőkre vonatkozó szabályokat illetően. A Markíza televízió információi szerint az alkotmánybíróság kedden felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal legújabb rendeletét, amely kötelező karanténra kényszerítette a külföldről hazatérő oltatlanokat, illetőleg rendszeres tesztelési kötelességet szabott meg az oltatlan ingázóknak. Az alkotmánybíróság bíróság ezzel a határozatával ismét megújította a hivatal júniusi, utazási szemaforról szóló rendeletét, amely a vírus elterjedtségének mértéke alapján, színek szerint osztályozza a külföldi országokat.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×