INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

szlovákia

koronavírus

oltás

Oltásához előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án.

Már regisztráció nélkül is oltanak Szlovákiában

Szlovákiában már előzetes regisztráció nélkül is beoltathatják magukat a nagykapacitású oltóközpontokban az oltásra várók. Az egészségügyi minisztérium így szeretné intenzívebbé tenni az oltási kampányt és a vakcinázást is. Az alkotmánybíróság mindeközben felfüggesztette a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletét, ami karanténra kötelezi a külföldről hazatérő oltatlanokat, és rendszeres tesztelést ír elő meg az oltatlan ingázóknak.

Regisztráció nélkül fokozatosan minden megyében megkaphatják az igénylők a Covid-19 elleni védőoltást – közölte a megyék képviselőivel történt találkozója után Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter.

„Megállapodtunk abban, hogy intenzívebbé tesszük az együttműködést, hogy az oltási kampányt és a folyamatot fokoznunk kell vagy azokkal a mobil oltóhelyekkel, amelyeket az önkormányzatok működtetnek, vagy az egyes megyék háziorvosaival együttműködve” – mondta a tárcavezető.

A Szlovákiai Városok Uniója üdvözli az oltakozási lehetőségek bővítését. Richard Rybníček, az unió elnöke elmondta, a szlovákiai városok megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a helyi sajtóval is együttműködve oltakozásra buzdítsák a lakosokat. Néhány város saját motivációs aktivitásokat is szervez a polgárainak.

„Az egészségügyi minisztériummal közösen elsőrendűen összekapcsol minket az az igyekezet, hogy a lehető legnagyobb számú embert oltsák be jó minőségű oltóanyaggal” – nyilatkozta a nyolc szlovákiai megye képviseletének elnöke, Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök. Jelenleg Pozsony és Nagyszombat megyében oltanak regisztráció nélkül. Ján Lunter besztercebányai megyefőnök elmondta, hogy

a nyolc oltóközpontból kettőt bezártak, mivel kevesebb volt az érdeklődő.

Az oltatlanoknak vélhetően fizetniük kell majd a rendszeres tesztelésért. Miután a koalíció megismerte a havi költségeit ennek a szolgáltatásnak – ami a politikusok szerint több 10 millió euró szintjén mozog – kompromisszumos megoldást találtak ki: az embereknek ugyan fizetniük kell a PCR- vagy az antigén-tesztekért, de csak szimbolikus árat számítanának fel. A többit az állam fizetné, hasonlóképp, mint a gyógyszerek esetében. A PCR-teszteket a piac átlagban 60 euró körüli összegre árazta be, az antigén-tesztek esetében ez legfeljebb 20 euró körül mozog. Ezt az összeget kellene kifizetniük az oltatlanoknak, ha például be akarnának menni egy étterembe. Az ingázók esetében a határátlépéshez heti rendszerességgel ajánlottak a tesztek.

Közben újabb változás történhet a határátkelőkre vonatkozó szabályokat illetően. A Markíza televízió információi szerint az alkotmánybíróság kedden felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal legújabb rendeletét, amely kötelező karanténra kényszerítette a külföldről hazatérő oltatlanokat, illetőleg rendszeres tesztelési kötelességet szabott meg az oltatlan ingázóknak. Az alkotmánybíróság bíróság ezzel a határozatával ismét megújította a hivatal júniusi, utazási szemaforról szóló rendeletét, amely a vírus elterjedtségének mértéke alapján, színek szerint osztályozza a külföldi országokat.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018