eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson miniszterelnökről a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2021. április 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Magas a "légnyomás" London fölött

Vajon enged-e a brit kormány a légitársaságok nyomásának? A Johnson-kabinet mérlegeli, hogy megkönnyítse a külföldre utazást a Covid-vakcinával kétszer beoltott személyeknek. A légicégek ugyanis perekkel fenyegették meg a londoni kormányt.

A nemzetközi légicégek dühösen reagáltak, amikor a brit kormány szigorította a már amúgy is minimális utazást lehető tévő ország listát és levette a „zöld” államok jegyzékéből Portugáliát. Több ezer, az európai országban nyaraló brit volt kénytelen sürgősen hazautazni, hogy elkerülje a kötelező karantént és a költséges Covid-teszteket.

A légitársaságok kétségbeesetten várják, hogy enyhítsenek az utazási korlátozásokon, mert masszív veszteségeket szenvedtek el a pandémia idején. Az egyik kivétel a magyar Wizzair, amelyről a brit sajtó is megjegyezte, hogy tovább terjeszkedik, miközben mások a túlélésért küzdenek.

A jelenlegi brit rendelkezések szerint a világ nagy részét a „sárga” listához sorolták. Ezekbe az országokba ugyan jogilag nem tilos utazni, de

hatalmas az erkölcsi nyomás az embereken a kormány részéről,

ráadásul visszatérés után karanténba kell vonulni, és minimum két Covid-tesztet kell saját költségen elvégeztetni.

A Ryanair diszkont légitársaság jelezte, hogy a veszteségeket okozó korlátozások miatt csütörtökön bepereli a brit kormányt. A közlekedési tárca viszont jelezte: mérlegelik, hogy a mindkét oltást felvettek esetében hogyan enyhíthetnek a belépési feltételeken.

Mint a Reuters megjegyzi, megelőzve Európát, a brit felnőtt lakosság több, mint a fele megkapta már mindkét vakcinadózist.

A Daily Telegraph című lap arról írt, hogy az Európai Uniót követve

a brit hatóságok júliustól eltörölhetik a teljesen beoltottak számára a karanténról és dupla tesztről szóló feltételt.

„Megkezdtük a munkát annak elbírálására, hogy az oltások hogyan formálják a különböző egészségügyi és tesztelés intézkedéseket a beutazók számára” – fogalmazott kacifántosan egy brit kormányszóvivő csütörtökön.

Mindez reakció lehet arra, hogy a Ryanair, a British Airways és az Easyjet pont ilyen lépésre szólította fel a Johnson-kormányt, továbbá arra, hogy enyhítsenek a korlátozásokon az „alacsony kockázatú államok esetében”.

A Ryanair főnöke „kabarénak” és „átláthatatlannak” nevezte, hogy mi alapján dönti a kormány, mely országokat sorol a zöld, sárga vagy piros kategóriába.

A Telegraph szerint a kormány most olyan engedményre készül, hogy karantén nélkül lehet belépni „sárga” országokból, de a tesztelést továbbra is megkövetelik majd.

A brit kormány májusban engedélyezte a külföldi utazást, ennek nyomán sokan megindultak a teljesen legális, akkor még „zöld” Portugáliába, de sokan a figyelmeztetésnek fittyet hányva „sárga” országokba, így Spanyolországba, Franciaországba, Mexikóba és az Egyesült Államokba utaztak, annak tudatában, hogy visszatérve 10 nap otthoni karantén várt rájuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×