eur:
393
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az amerikai kezdeményezésű, videokapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón Moszkvában 2021. április 22-én. A kijezőn Joe Biden amerikai elnök (b).
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Újabb teher került a Biden–Putyin találkozóra

Úgy tűnik, hogy a küszöbönálló Biden–Putyin csúcs előtt a Kremlt nem aggasztja, hogy a házigazda Svájc nem akarja akkreditálni a Szputnyik V vakcinával beoltott orosz újságírókat. Moszkva emiatt nem akar másik helyszínt, közölte az elnöki szóvivő.

Korábban gyilkosnak nevezte, most mégis hajlandó találkozni Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A helyszín a svájci Genf lesz június 16-án és úgy tűnik, a vendéglátók odaszúrtak egyet az oroszoknak. Szabályaik szerint csak olyan újságírókat akkreditálnak az eseményekre, akiket az Európai Gyógyszerhatóság által engedélyezett Covid-vakcinával oltottak be, azaz nem az orosz Szputnyik V-vel.

Úgy tűnik azonban, hogy Moszkvát ez nem nagyon izgatja. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő úgy fogalmazott „nem fog kihatni” a genfi találkozóra és az orosz oldal hangulatára, hogy csak nyugati vakcinával oltott újságírók lehetnek jelen. Ettől Moszkva még nem kezdeményezi, hogy keressenek másik helyszínt – adta értésre.

A TASSZ állami hírügynökség viszont megjegyezte, hogy

az orosz tárgyalódelegációtól a svájciak még csak negatív Covid-tesztet sem kértek.

Közben Biden jelezte: felveti egy húsüzemhálózat elleni zsarolóvírusos támadás ügyét Putyinnak és kérdőre vonja a kibertámadások megnövekedett fenyegetése miatt.

A Fehér Ház szerint a JBS húsüzem elleni, kedden ismertetett online akció mögött „egy valószínűleg oroszországi székhelyű bűnszövetkezet” áll. A zsarolóvírusos támadás nyomán a JBL leállította kilenc amerikai marhahús-feldolgozó üzeme működését, de azt mondta, hogy szerdától helyreáll a termelés.

A CNN jelentése szerint „vezető amerikai és orosz illetékesek kapcsolatba léptek a támadás miatt”.

Bidennek szerdán nekiszegezték a kérdést: visszavág-e Washington az akcióért Oroszországnak? Válaszként azt mondta „szorosan figyelemmel kísérjük a kérdést”. Vajon teszteli-e magát Putyin elnök? – szólt egy további kérdés. „Nem” – válaszolta.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki azonban továbbment és közölte: „mindenféle lehetőség a terítéken marad és

az elnök szerint Putyin elnök és az orosz kormány bizonyosan játszott valamilyen szerepet” az ügyben.

A Biden-kormányzat korábban annak ellenére kitartott a genfi találkozó mellett, hogy a Microsoft a Nobelium nevű hekkercsoportot nevezte meg egy amerikai kormányügynökségek elleni kalóztámadás elkövetőjeként. Ugyanezt az oroszországinak tartott csoportot vádolták a tavalyi SolarWind hekkertámadással is.

Az orosz–amerikai feszültséget közben fokozta a Fehéroroszország körüli vita, azt követően, hogy Lukasenka elnök hatóságai egy hamisnak mondott bombariadó miatt leszállásra kényszerítettek egy területük felett átrepülő Ryanair-járatot és őrizetbe vettek a földön várakozó gépen egy ellenzéki újságírót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×