Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 20. szombat Teofil
Nyitókép: Pixabay.com

Ráborították az asztalt a Nestlére, nagy a baj

Egészségtelen a Nestlé élelmiszer cég termékeinek több, mint a fele – ez derült ki egy kiszivárgott belső prezentációból. A világ legnagyobb élelmiszervállalata erre azt válaszolta, hogy egyszerre próbálják ízletesebbé és egészségesebbé tenni ételeiket

Az instant tészta, a gyümölcs ízesítésű San Pellegrino szénsavas italok és az Amerikában forgalmazott eperízű Nesquik italpor – csak néhány olyan termék, amely egy belső anyag szerint nem felel meg a Nestlé által elismert „egészséges élelmiszer” sztenderdnek.

A Financial Times birtokába került prezentáció szerint

a világ legnagyobb élelmiszergyártójaként ismert svájci vállalat élelmiszereinek 60 és italainak 96 százaléka nem egészséges.

Az édességek és fagylaltok esetében pedig a portfólió 99 százaléka nem az.

Az adatok nem foglalják magukban a babatápszert és a háziállat-eledeleket valamint a kávét és a kifejezetten betegek számára előállított ételeket.

Az anyag akkor szivárgott ki, amikor a kormányok és az élelmiszergyártók világszerte harcot folytatnak az elhízás ellen és az egészségesebb táplálkozás népszerűsítéséért és a Nestlé éppen új vállalások publikálására készül a témában.

A belső prezentációt az idén mutatták be a cég vezetőinek és a számok beszédesek: az élelmiszer- és italporfólió 37 százaléka érte el a Nestlé és mások által is etalonnak tartott ausztrál élelmiszerbesorolási skálán a 3,5-ös fokozatot, ahol a legjobb minőséget az ötös fokozat jelenti. A 3,5-ös érték az, amit már „egészségesnek” tartanak egy termék esetében.

„Jelentősen javítottuk termékeinket, de az egészséges ételek és italok külsőleg meghatározott sztenderdjéhez képest még mindig alulmaradnak a termékeink, miközben egyre nagyobb a törvényi és a fogyasztói nyomás is” – állt az beismerés az anyagban.

A Nestlé számára az egyik opció az lehet, hogy az amúgy is

cukorban gazdag és „csemegének” számító édességekre és hasonló termékekre nem alkalmazza az egészséges élelmiszerre vonatkozó besorolást.

Mark Schneider, a cég vezérigazgatója elismerte, hogy a fogyasztók egészségesebb ételeket akarnak, de visszautasította, hogy a félkész vagy készételek általában egészségtelenek lennének.

A Nestlé-portfólióba tartozik ugyanakkor a DiGiorno, három húsos, croissant-tésztás pizza, amely például a napi ajánlott só-adag 40 százalékát és a Hot Pockets pepperoni pizza, amely a napi ajánlott mennyiség 48 százalékát tartalmazza.

A Nestlé most közölte, hogy átvizsgálja összes termékét, hogy azok megfeleljenek a kiegyensúlyozott táplálkozási követelményeknek. „Az elmúlt húsz évben már jelentősen csökkentettük a termékek só- és cukortartalmát, csak az elmúlt 7 évben 14-15 százalékkal” – közölte a cég.

Az élelmiszergyártóknak azonban nincs könnyű dolga, jegyezte meg az FT-nek nyilatkozó táplálkozástani professzor.

„A cégeknek pénzt kell termelniük a részvényeseiknek. Olyan termékeket kell forgalmazniuk ehhez, amelyeket a lehető legtöbb ember keres és vesz meg... ez pedig a hulladékétel”.

Nagy kihívás úgy csökkenteni az ételek só- és cukortartalmát, hogy azok íz-profilja megmaradjon – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Donald Trump le akar számolni Venezuela elnökével

Donald Trump le akar számolni Venezuela elnökével

Az amerikai elnök teljes olajblokádot hirdetett Venezuela ellen, hadihajókkal zárná el az ország fő bevételi forrását. Szakértők szerint a gazdasági nyomás egyedül nem biztos, hogy elég lesz a rendszer megdöntéséhez.

Az EU nem ezt az utat tervezte Ukrajna támogatására - Merz ennek ellenére elégedett

A zárolt orosz vagyon érintetlen maradt, a tagállamok három kivétellel Ukrajna 90 milliárd eurós támogatásában állapodtak meg. Legalábbis a nyilvánosság előtt ezzel a német kancellár is elégedett volt, noha az eredményhirdetésig az ellenkezőjét remélte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Így vált jelképes támogatássá a családi pótlék

Így vált jelképes támogatássá a családi pótlék

A családi pótlék történetéről szóló kétrészes cikksorozatunk első részében a családi pótlék kialakulását tekintettük át egészen a rendszerváltásig. Ennek a támogatásnak a története jól mutatja, hogyan lett egy szűk körű, szociális indíttatású juttatásból olyan univerzális ellátás, amely évtizedeken át jelentős segítséget nyújtott a magyar családoknak. A 20. század során a jogosultak köre folyamatosan bővült, egyes időszakokban a családi pótlék a háztartások bevételének meghatározó részét képezte. A nyolcvanas évek végére pedig elérte a csúcspontját: minden gyermek után, munkaviszonytól függetlenül járt, és összege viszonylag jelentősnek számított. Mindez azonban éles kontrasztban áll a jelenlegi helyzettel, amikor az összeg évtizedek óta változatlan, és reálértékben szinte eltűnt a családok költségvetéséből. Felmerül a kérdés: hogyan jutottunk el idáig, és milyen társadalmi, gazdasági tényezők vezettek ahhoz, hogy a családok egykori védőhálója mára szinte jelképes támogatássá zsugorodott?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×