eur:
394.36
usd:
370.09
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Izraeli tüzérségi egység Gázai övezetbeli célpontokat támad a gázai-izraeli határon 2021. május 13-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A nap folyamán Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, de több hullámban az ország távolabbi, déli és középső részeire is.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Már a gázai újjáépítés körül megy a helyezkedés

Félmilliárd-félmilliárd dollárral segíti Katar és Egyiptom Gáza újjáépítését. Közben az Izrael és a Hamász háborúja után a térségbe látogató amerikai külügyminiszter szerint „előrelépést értek el” a felek közötti tűzszünet megerősítésében.

A legutóbbi gázai konfliktusban az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer jobbára megóvta az országot a nagyobb fizikai károktól és áldozatoktól, a Hamász által uralt Gázában viszont jelentős pusztítást okoztak az izraeli légicsapások.

A levegőből folytatott háború erőműveket, víztisztítókat, iskolákat és kórházakat is megrongált – miközben a blokád alatt tartott tengerparti sávban már korábban is akadozott az áramellátás. Független adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre. A területet uraló Hamász szerint 40 millió dolláros kár keletkezett a helyi gyárakban, 22 milliós kár az energiaszektorban és 27 millió dolláros kár a mezőgazdaságban.

Az ENSZ szerint az egyik legnagyobb gond az ivóvízhez való hozzáférés. A világszervezet palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, az UNRWA ezért 38 millió dollárt próbál összegyűjteni, de a pénz egy részét a ciszjordániai palesztinok is megkapnák.

Izraelben közben 368 millió dollárra becsülte a helyi iparkamara a 11 napos harcok során a cégeket ért károkat.

Anyagi források és feltételek

A héten kétnapos látogatásra a térségbe utazott Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki izraeli és arab vezetőkkel is találkozott. Blinken azt állította, hogy „sikerült előrehaladást elérni a gázai tűzszünet megerősítésében és diplomáciai támogatást szerezni az újjáépítéshez”. Ám a mostani háborút kiváltó mélyebb okok, például a kelet-jeruzsálemi feszültség megoldásában nem volt előrelépés.

Az egyik újjáépítési felajánlás a felek között gyakran közvetítő, Öböl-beli Katartól jött, amely félmilliárd dollárt ajánlott fel Gázának. A mostani tűzszünetet tető alá hozó Egyiptom is ugyanekkora összeget ad.

Blinken, aki egyiptomi, jordániai és palesztin vezetőkkel tárgyalt, azt mondta, hogy Washington 5 és félmillió dollárt ad egy katasztrófavédelmi alapnak és közel 33 milliót az ENSZ palesztin segélyügynökségének. Viszont

kikötötte: biztosítani kell, hogy a Washington által terrorszervezetnek tartott Hamász ne profitáljon a pénzből.

Megszólalt maga a Hamász is – és megköszönte a felajánlásokat, feltéve, ha azok nem Izraeltől jönnek.

Egyik vezetője, Jehijeh Szinvar azt mondta: elfogadják a nemzetközi felügyeletet és „egy fillért sem tartanak vissza maguknak az újjáépítési és humanitárius pénzekből”.

Viszont azzal vádolta meg Blinkent, hogy a másik palesztin területet, Ciszjordániát részben igazgató Palesztin Hatóságot akarja megerősíteni a Hamásszal szemben és hogy meg akarja osztani a palesztinokat. Mahmud Abbászt, a Palesztin Hatóság veterán vezetőjét jobbára háttérbe szorították a gázai események, amúgy pedig igen népszerűtlen otthon, és Gázában szinte semmilyen befolyása nincs.

Blinken találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is, aki szinte meg sem említette a palesztinokat, viszont figyelmeztetett: a Hamász nagyon kemény válaszra számíthat, ha megsérti a tűzszünetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×