eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli légicsapásban megrongálódott lakóépület maradványai Gázában 2021. május 15-én. A rakéta becsapódásakor az Abu Hatab Hadidi család 10 tagja életét vesztette. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.
Nyitókép: MTI/AP/Halil Hamra

Tragikus és bizarr eset tarkította a gázai konfliktust

Egy meglincselt izraeli férfi családja egy szervátültetésre váró arab nőnek adta az áldozat veséjét.

Közel 250 halálos áldozata volt a Hamász és Izrael háborújának, amelynek a csütörtökön éjjel elfogadott tűzszünet vetett véget. Az áldozatok döntő többsége gázai palesztin – köztük sok nő és gyerek – volt, míg izraeli oldalon 12 halottat említettek. A mostani konfliktus új eleme volt az Izraelen belül, a zsidó és arab származású állampolgárok között kirobbant erőszak.

Az egyik ilyen összecsapás áldozata volt a Tel-Avivhoz közel fekvő Lód városában az 56 éves Jigal Jehoshua. A zsidó férfit kövekkel dobálták meg arab lázongók és a kórházban napokon keresztül próbálták megmenteni az életét, de nem sikerült. Még hazavezetett a támadás helyszínéről, de otthona ajtaja előtt összeesett. Hat nappal később belehalt sérüléseibe.

Családja végül úgy döntött, hogy öt különböző betegnek ajánlja fel a szerveit, átültetésre.

Veséjét egy 58 éves izraeli arab nő, Randa Avis kapta, aki hét éve várt donorra.

„Köszönöm Jigal családjának” – mondta a kórházi ágyán. „Az égből vigyáznak majd rájuk. Jigal jobb helyen van már és számomra ő a családom része”.

A keresztény arab nő Jeruzsálemben lakik és – legalábbis az őt megszólaltató izraeli médium szerint – nem a véres konfliktusban szerepet játszó ingatlanvitát és a kilakoltatásokat akarta felemlegetni.

„Sokkal jobban vagyok. Ez a zsidó vese már az én részem. A lányom zsidókkal nőtt fel, beszél héberül. Mindnyájan emberi lények vagyunk” – mondta.

„Egész életemben zsidókkal éltem és ilyesmire még nem volt példa. Nagyon fáj, hogy a háború szenvedést okoz a kisgyerekeknek. Békének kellene lenni köztünk” – tette hozzá. A nő később beszélt a donor feleségével, és azt mondta, ők most már egy család.

Egyik lánya, Nivin azt mondta: „őrület”, hogy Jigalt arabok ölték meg. „Mi is arabok vagyunk, ez leírhatatlan”. Arról is beszélt, hogy boldogan találkozna a donor családjával.

„Elmondom nekik, hogy osztozunk a gyászukban, nem akarjuk hogy gyerekeket vagy felnőtteket gyilkoljanak meg.

Egyáltalán nem akarunk gyilkosságot. És azt is, hogy hálásak vagyunk, amiért megkönnyítették az életünket. Anyámnak nagyon nehéz volt”.

A veseátültetést végző Hadassa Héber Egyetemi Egészségügyi Központ szervátültetési igazgatója, Abed Halaileh is háláját fejezte ki a donor családjának.

„Ez egy nagyon szerencsétlen eset. Lehetetlen átérezni, min mehet keresztül a család. De az életnek folytatódnia kell, és mi bárkin segítünk”. Jigal testvére, Efi azt mondta: a bátyja jószívű ember volt és ezért döntöttek úgy, hogy felajánlják a szerveit átültetésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×