eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Felháborodtak Diana gyerekei a BBC-botrány miatt

Lavinát indított az a független brit vizsgálat, amely szerint a BBC egyik sztárriportere csalással bírta rá Diana néhai hercegnőt egy ikonikus interjúra. Diana fiai szerint az ügy megingatta anyjuk mentális állapotát, és közvetve hozzájárult halálához.

Bocsánatkérésre kényszerült a BBC – mert Martin Bashir, a Panorama program sztárriportere hamis bankszámlákkal keltett olyan benyomást a később autóbalesetben elhunyt Diana családjában, hogy a hercegnét megfigyelik. Ez derült ki egy most lezárult független vizsgálatból.

A 127 oldalas jelentés szerint Bashir egy grafikus szerkesztővel csináltatta a számlákat, ezeket bemutatta Earl Spencernek, Diana testvérének, és így érte el, hogy Diana interjút adjon neki. A beszélgetéssel rangos médiadíjakat is nyert.

A 1995-ben adásba került interjút több, mint 20 millió ember látta, és ebben Diana elismerte, hogy férje, Károly walesi herceg házasságtörése miatt értéktelennek érezte magát, azt is, hogy maga is félrelépett, valamint hogy bulimiától szenvedett.

Riportere etikátlan viselkedésével és az ügy későbbi kezelésével azonban lábon lőtte magát a közszolgálati médium.

Vilmos herceg, Diana elsőszülött fia élesen kritikus nyilatkozatott olvasott fel csütörtökön, amely szerint „az interjú jelentősen hozzájárult szülei viszonya megromlásához... hamis és negyedszázadon át üzletileg kihasznált narratívát hozott létre, kihatott arra, hogy mit nyilatkozott, és tüzelte Diana paranoid érzéseit”.

A másik fiú – Harry herceg – még nyíltabban fogalmazott:

„a kizsákmányolás kultúrája és az etikátlan gyakorlat olyan hullámokat vetett, amely a végén az életébe került”.

Diana az interjú adásba kerülése után két évvel, 1997-ben halt meg egy autóbalesetben partnere, Dodi al Fayed oldalán, amikor az őket üldöző motoros paparazzók elől menekültek.

Az ügyben – a már 1995-ben felmerült panaszokat és az élesen bírált belső BBC-nyomozást követően – John Dyson volt legfelsőbb bírósági bíró folytatott vizsgálatot, és megállapította, „a BBC nem felelt meg az integritást és átláthatóságot megkövetelő saját magas követelményeinek.” Az is kiderült:

a hírszerkesztőség főnöke tudott Bashir hazugságairól.

Egy volt Panoráma-szerkesztő viszont megjegyezte: a sztori most nem az, hogy igaz volt-e, ami Diana körül történt, hanem hogy milyen módszerekkel sikerült interjúra bírni.

A BBC későbbi vezérigazgatója, Lord Grade azt mondta, hogy a szervezet „eltussolta” az igazságot, és „25 év kellett” annak kiderítéséhez.

Az vizsgálat nyomán a londoni rendőrség jelezte: ha új bizonyítékok merültek fel, akkor nyomozás indulhat.

A BBC-t élesen bírálták a médiumot balos elhajlással vádoló konzervatív kormány tagjai, például Priti Patel belügyminiszter és Oliver Dowden kulturális miniszter.

Sajátos finanszírozási modellje – a tévétulajdonosok számára kötelező BBC-előfizetés – miatt már amúgy is rájár a rúd.

A konzervatív érzelműek liberális elfogultsággal vádolják. Vannak, akik üzleti alapon akarják eltöröltetni az elméletileg reklám- és egyéb érdekektől való pártatlanságot garantáló előfizetési díjat.

És: felnőtt egy generáció, amely más nem a hagyományos médiumokból informálódik és amelynek gyakran nem sokat számítanak a korábbi etalonként kezelt BBC-s szerkesztési elvek és az aprólékos munkát végző, tapasztalt és képzett újságírók anyagai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×