eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A British Broadcasting Corporation (BBC) brit közszolgálati műsorszolgáltató londoni központjának bejárata 2020. július 2-án. Sajtóhírek szerint a BBC körülbelül 450 alkalmazottját elbocsájtja a koronavírus-járvány által okozott gazdasági nehézségek miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Botrányos Diana-interjú: Bashirt Michael Jackson miatt is vádolják

A BBC felülvizsgálja szerkesztési elveit a Bashir-botrány nyomán. A volt riporter csalással kicsikart Diana-interjúja után Bashirt Michael Jackson tönkretételével is vádolják. Közben a BBC volt főnöke új állásáról is lemondott az ügy miatt.

Ahogy a BBC-ben ilyenkor szokásos, most is mennek a kör-emailek, majd a „Korporáció” belső vizsgálata nyomán átírják a sokáig világszerte etalonnak tartott szerkesztői szabályzatot és az alkalmazottakat egy online kurzus elvégzésére kötelezik.

Azt követően, hogy egy független bírói vizsgálat megállapította: Martin Bashir riporter hamisított számlák útján férkőzött Diana néhai walesi hercegnő közelébe, össztűz zúdult a brit közszolgálati médiumra.

Az egyik vád szerint bár Bashir távozott a médiumtól,

2016-ban annak ellenére visszavették, „hogy tudtak a hazugságairól”.

A brit parlament kulturális és média-bizottságának elnöke, Julian Knight konzervatív képviselő szerint Bashir esetében nem volt második állásinterjú, „egyszerűen felvették. Nem lehet versenyeztetést emlegetni”. A BBC ezt visszautasította és azt mondta, igenis meginterjúvolták Bashirt.

Diana levele: "nem bánta meg"

Az exriporter azzal védekezett: az ikonikus Diana interjú után kézzel írott levelet kapott a hercegnőtől, amely szerint nem bánta meg, hogy beszélt vele és hogy nem mutattak be neki hamis számlákat. Sőt, Diana a kórházban fényképezkedett Bashir feleségével, amikor kisbabájuk született. Mégis, a közvélemény egy része most Bashirt tartja a főgonosznak az ügyben.

Mások megjegyzik, hogy Diana is mesterien tudta manipulálni a médiát és magára venni az áldozat szerepét.

A BBC viszont 1996-ban azzal intézte el az ügyet, hogy a Diana-levél azt igazolta, a hamisítvány nem befolyásolta abban, hogy vállalta az interjút.

Ezt a belső vizsgálatot minősítette „fájdalmasan elégtelennek” a múlt heti független bírói jelentés.

És ez került Tony – immár Lord - Hall egykori BBC-vezérigazgató új állásába. Hall a múltbéli botrány miatt a hétvégén lemondott a brit Nemzeti Galériában betöltött igazgatói posztjáról.

„Nagyon sajnálom, ami 25 éve történt. A vezetőnek felelősséget kell vállalnia”

– kommentálta távozását.

Jackson miatt is vádolják

Közben bejelentkezett a „Bashir-ütlegelésre” a néhai Michael Jackson unokaöccse is.

Taj szerint a 2003-ban már az ITV-nél dolgozó Bashir Jackson-interjúja „elárulta” és tönkretette a popkirály jóhírét. Jackson neki vallotta be, hogy fiatal fiúk aludtak az ágyában – bár tagadta, hogy szexuális kapcsolat lett volna köztük. Néhány hónappal később hét kiskorú molesztálása miatt vádat emeltek ellene és csak két évvel később mentették fel.

Az ITV tagadta, hogy a Bashir-interjú játszott közre a vádemelésben vagy Jackson halálában. A popsztár azonban azt mondta: „elárulta” az újságíró.

Viszont etikai kérdés: mit csináljon a riporter, ha felmerül a pedofília gyanúja az interjúalannyal kapcsolatban? Hallgasson vagy hozza nyilvánosságra?

A Jackson-interjú szinte egybeesett azzal a Nagy-Britanniai „morális pánikkal”, amelynek során, a 2000-es évek elején a bulvársajtó kampányt indított a valós és vélt pedofilok ellen.

Emlékezetes eset volt, amikor 2000-ben, a News of The World bulvárlap által feltüzelt

önkéntes igazságtevők összekeverték az angolban hasonlóan hangzó „pedofil” és a „paediatrician” – gyermekorvos – szavakat és megtámadták egy orvos otthonát.

Máshol pedofilnak vélt szomszédaikat üldözték el a lakótelepen feltűnt önkéntes osztagok.

Volt BBC-s szerkesztő: először mindig a leggyengébb a bűnbak

Rod Liddle, a BBC-vel később ideológiai alapon szembeforduló volt rádiós szerkesztő szerint rendszerszintű a probléma.

„Először a leggyengébb láncszemre kenik” – írta a Sunday Timesban.

Ez volt a Bashir utasítására számlákat hamisító külsős grafikus szerkesztő, Matt Wiessler, aki pedig jelezte aggályait a cégnek. Amikor ez a vonal nem volt tartható, következett maga Bashir (akit most velejéig romlottnak és hazugnak titulálnak), akinek lépéseit először megpróbálták elkendőzni. De az ügy végül elért Tony Hall ex-igazgatóig.

Liddle szerint a BBC-vezetők „buborékban élnek”, védettek a versenyszféra nyomásától és így a valódi átláthatóságtól is.

Szerinte már nem fenntartható a világszerte sokáig példaképnek tartott közszolgálati médium tévétulajdonosi előfizetési díjra épülő finanszírozási modellje és felteszi a kérdést: „minek fizessünk érte?”

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×