eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: https://mo-online.com/

Új részletek a tervezett egységes szlovák oltási igazolványokról

Szlovákia igyekszik behozni lemaradását az oltási igazolványok terén. A szlovák külügy szerint amint ezek elkészülnek, a tárca azonnal lépéseket tesz, hogy elismertesse külföldön a szlovák oltási igazolványokat. Az oltási igazolványt diplomáciai úton eljuttatják a környező országoknak, hogy az ottani hatóságok be tudják azonosítani a hivatalos szlovák tanúsítványokat.

Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter csütörtök délelőtt a pozsonyi Szlovák Nemzeti Futballstadionban kialakított nagykapacitású oltóközpontban tartott sajtótájékoztatót, amelyen a nemzetközi oltási igazolvánnyal kapcsolatos fejleményekről tájékoztatott. A tárcavezető közölte, hogy május 24-től, hétfőtől igényelhető lesz a nemzetközi oltási igazolvány a korona.gov.sk weboldalon keresztül. Hozzátette, tárgyalnak az egészségügyi biztosítókkal, hogy az oltási igazolványt alkalmazások segítségével a telefonon is fel lehessen mutatni. Az egészségügyi miniszter kiemelte, egyeztetnek az oltóközpontokkal is, hogy mindenütt egységes igazolásokat állítsanak ki az oltásról.

A szlovák külügyminiszter szerint

napok kérdése, hogy az emberek hozzájussanak az oltást igazoló nemzetközi tanúsítványhoz.

Ivan Korčok jelezte, készen állnak arra, hogy az uniós oltási útlevél június 26-án várható indulásáig az átmeneti igazolás mintáját a környező országok és Németország rendelkezésére bocsássák, de jelenleg arra várnak, hogy az egészségügyi minisztérium felállítsa az erre vonatkozó rendszerét. „Amint technikailag erre készen állunk, abban a pillanatban felvesszük a kapcsolatot Magyarországgal, Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovéniával, melyek készek elismerni a szlovákiai átmeneti igazolást” – tette hozzá Ivan Korčok.

A külföldre utazóknak szánt, oltást igazoló alkalmazást szintén az egészségügyi tárca készíti el, a fejlesztésében együttműködik a befektetési minisztériummal. Ezt a QR-kódot azok kaphatják meg, akiket beoltottak, átestek a Covid-19-betegségen, illetve van érvényes negatív tesztjük. A kódot képesek lesznek leolvasni a többi európai uniós tagországban is. Az alkalmazás próbaváltozata már kész, hamarosan kezdődik a tesztelése. „Többször is biztosítottak afelől, hogy Szlovákia készen fog állni, mire életbe lép az európai zöld igazolvány. Ennek kijelölt dátuma jelenleg június 26-a” – ismételte meg Ivan Korčok.

A külügyminiszter azt is kijelentette,

Szlovákia nem tesz lépéseket azért, hogy állampolgárai könnyebben utazhassanak Horvátországba.

A belépéshez most többféle igazolásra van szükség, például a negatív teszt angol nyelvű fordítására, vagy az oltás szintén angol nyelvű igazolására, a vakcina gyártási tételének pontos sorszámával. „Túl kell élnünk ezt a bizonyos fokig bürokratikus intézkedést” – szögezte le a horvátországi utazásokkal kapcsolatban a szlovák külügyminiszter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×