eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmányát fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren 2021. március 1-jén. Szlovákia kétmillió adagot vásárol az orosz vakcinából, ennek első fele a következő két hónapban, a második fele májusban és júniusban jut el az országba.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Akár már szerdától tovább működhet a kormánykoalíció Szlovákiában

Szlovákiában véget ért a közel három hétig tartó kormányválság. A koalíciós partnerek mindegyike elégedett a kormány új felállásával.

Szlovákiában véget ért a közel három hétig tartó kormányválság. Vasárnap este Igor Matovič kormányfő bejelentette lemondását, a kormányból ugyanakkor nem távozik, hanem helyet cserél a pénzügyminiszterrel, Eduard Hegerrel, aki az átalakult kormány új miniszterelnöke lesz.

Igor Matovič miniszterelnök egyhetes hallgatás után vasárnap este állt ismét kamerák elé, és bocsánatot kért a lakosságtól az elhúzódó kormányválságért. Bejelentette, korábbi feltételeit eltörli, és koalíciós partnereitől senkinek a távozását nem fogja követelni. „Szeretnénk megmutatni, hogy a politikában nem érvényes az a szabály, mely szerint aki téged megdob kővel, azt dobd vissza te is. A nagyhét előestéjén, amelyet a szenvedés, az áldozat és az elengedés szimbólumaként ünneplünk, úgy döntöttem, hogy teszek egy gesztust azok felé, akik a lemondásomat követelték” – fogalmazott Matovič, aki a miniszterelnöki székből való távozását korábban ahhoz a feltételhez kötötte, hogy két koalíciós partnere, a Za ľudí és az SaS több minisztere mondjon le.

Igor Matovič lemondásával ugyan megszűnik Szlovákia miniszterelnökének lenni, de a kormányból nem távozik. A forgatókönyv szerint helyet cserél Eduard Heger pénzügyminiszterrel. Eduar Heger elfogadta a leköszönő miniszterelnök ajánlatát. „Elfogadom a felkérést, és rendkívül nagyra értékelem a bizalmat” – fogalmazott Heger.

A leendő miniszterelnök bírja pártja, az OĽaNO és a Sme rodina támogatását, a Za ľudí elnöksége közleményében szintén azt írta, hogy Hegert el tudják fogadni miniszterelnöknek.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke nagyra értékelte Igor Matovič döntését, amely esélyt ad a koalíciónak az újrakezdésre. „Ideális lenne, ha már szerdán működni tudna az új kormány. Azt akarom, hogy a koalíció folytatódjon” – jegyezte meg a legkisebb koalíciós párt elnöke.

A kormánykoalíció második legnagyobb pártja – amely korábban nem követelte a kormányfő távozását –, a jobbközép Sme rodina elnöke, Boris Kollár ugyancsak üdvözölte Igor Matovič lépését. Reményét fejezte ki, hogy ezzel lezárult a koalíciós válság. Arra figyelmeztetett, hogy amennyiben megismétlődne, akkor az ő pártja kilép a koalícióból.

A kormányból a múlt héten három miniszterét is visszahívó SaS szintén pozitívan értékelte Matovič lépését. „Elfogadjuk Eduard Heger felkérését, készek vagyunk visszatérni a kormányba” – jelentette ki Richard Sulík pártelnök, aki hozzátette: teljes mértékben elfogadható kompromisszum, hogy Matovič a pénzügyminisztérium élére kerül. Sulík egyúttal elmondta: az SaS mindhárom korábbi minisztere, tehát Branislav Gröhling, Ivan Korčok és ő maga is kész visszatérni az egyes szaktárcák élére.

Az ellenzék természetesen nem ért egyet a kormány ilyen formában történő átalakításával. Peter Pellegrini exkormányfő szerint bebizonyosodtak korábbi szavai, miszerint a kormányválság csak egy ízléstelen színház volt. Pellegrini úgy véli, jelen helyzetben az egyetlen válasz a válságra az lenne, ha referendumot írnának ki az előrehozott választások érdekében. „A koalíciós pártok egy hónapnyi kölcsönös veszekedés és gyalázkodás után nevetséges helycserével álltak elő. A vasárnap esti bejelentés egy bohózat” – írta közleményében a Hlas pártelnöke.

Eduard Hegert Zuzana Čaputová államfőnek kell kineveznie, ami azután, hogy mind a négy koalíciós párt támogatja, gyakorlatilag csupán formalitás. Eduard Hegert szerdán nevezheti ki az államfő Szlovákia új miniszterelnökévé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×