eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Újabb ultimátumot kapott Igor Matovic, további lemondások a levegőben

A korábbinál is tovább mélyült a szlovák koalíciós válság, miután újabb miniszter távozott a kormányból, Richard Sulík pedig bejelentette: nem vesz részt több kabinetülésen és több minisztertársával együtt jövő héten kész lemondani.

Elfogadta Milan Krajniak szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter hétfőn bejelentett lemondását Zuzana Caputová államfő Pozsonyban szerdán. Krajniak egy héten belül már a második miniszter, aki távozik a kormányból.

Krajniak lemondása viszonylag váratlan volt, tekintve, hogy a kormánykoalícióban - amelyben hetek óta feszült a légkör, és több miniszter, sőt a kormányfő leváltása is szóba került - az ő esetleges távozása korábban nem volt terítéken. Távozását azzal indokolta, hogy pártja így akarja demonstrálni, mennyire érdekelt a koalíciós válság mihamarabbi rendezésében. A tárca vezetését Krajniak távozása után ideiglenesen az ugyancsak a Család Vagyunkhoz tartozó kormánytag, Andrej Dolezal közlekedésügyi miniszter veszi át.

Szerdán rátettek egy lapáttal a hétfői fenyegetésre

Közben továbbra sem oldódott, sőt, ha lehet, még feszültebbé vált a hangulat a kormánykoalíción belül. A koalíció két kisebb, liberális pártja, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve a Veronika Remisová vezette Emberekért (Za ludí) hétfőn távozásra szólította fel Igor Matovic kormányfőt, belengetve annak lehetőségét, hogy amennyiben követelésük nem teljesül, nem zárják ki a kilépést a kormányból. Már pénteken, éppen ennek a két pártnak a követelése nyomán távozott posztjáról a legnagyobb kormánypárt, az Igor Matovic vezette, centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) által a posztra jelölt Marek Krajcí egészségügyi miniszter.

Szerdán a kormány liberális pártjainak a kormányfő távozását célzó nyomásgyakorlása tovább folytatódott. A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint ugyanis

Richard Sulík, aki a gazdasági tárca vezetője is egyben, a kabinet ülése után közölte: ez a kormányülés volt az utolsó, amelyen részt vett, s a jövő hét elején bejelenti lemondását, amit majd az SaS által jelölt többi miniszter is követni fog.

Sulík hétfőn még azt mondta, jövő hét szerdáig várnak azon követelésük teljesülésére, hogy Igor Matovic távozzon a miniszterelnöki székből. Sulík ugyanakkor szerdán kijelentette azt is, hogy továbbra is nyitottak a tárgyalásokra.

A szlovák hírügynökség szerdán idézte az Emberekért párt igazságügyi miniszterének, Mária Kolíkovának a kabinet ülése után tett azon kijelentését is, miszerint "nem tudja elképzelni a koalíció jövőjét az SaS nélkül".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×