eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsonyi dekoráció egy zárva tartó üzlet kirakatában Londonban 2020. november 24-én. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi zárlatot december 2-án oldják fel, ugyanakkor a korábban már alkalmazott, háromfokozatú készenléti rendszert több elemében megerősítik. A november 5-én elrendelt, négy hétre szóló intézkedéscsomag értelmében az Angliában élők jelenleg csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a fodrászatok, a szépségszalonok, a pubok, a bárok és az éttermek zárva tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Még tíz évig velünk lesz a brit vírusmutáns

Valószínűleg elterjed a világon a gyorsabban fertőző brit koronavírus-mutáció – erre figyelmeztetett a brit genetikai monitoring szolgálat főnöke. Emiatt szerinte a következő tíz évben is szükség lesz csapata munkájára, amely a vírusgenómok úgynevezett szekvenálását végzi.

A brit – avagy ahogy a szigetországban emlegetik – a kenti koronavírus-variáns már „meghódította az országot és minden valószínűség szerint elterjed a világon” – mondta Sharon Peacock professzor a brit génmonitoring program főnöke.

A kenti változatot már 50 országban azonosították. Először tavaly szeptemberben tűnt fel dél-kelet Angliában és neve az ott található Kent megyére utal. A következő hónapokban gyorsan terjedt és a brit hatóságok ezzel indokolták a januártól érvényes új karanténkorlátozásokat.

A Brit Covid-19 Genóm Konzorciumot vezető Peacock professzor a BBC-nek elmondta:

„Azt követően, hogy sikerül legyűrni vagy addig mutálódik, amíg már nem tud betegséget okozni, már nem kell majd aggódnunk miatta. De úgy látom, hogy a következő tíz évben még figyelni fogunk rá”.

Mindez nem azt jelenti, hogy a pandémia még tíz évig tart majd, hanem azt, hogy az évtized során további, új változatokat kell majd szekvenálni.

A szekvenálás néven ismert módszer lényege, hogy a vírus genetikai anyagának vizsgálatával meghatározzák, milyen sorrendben kapcsolódnak egymáshoz annak építőelemei, a négy betűjellel – A, T, C, G – jelölt „bázisok”. A módszerrel már eddig is kutatták a Covid-19 előtti, genetikai alapú betegségekre utaló hajlamot. Emellett a módszer segít meghatározni, hogyan változott az előbbi változatokhoz képest a koronavírus és segít megjósolni az egyes gyógyszerek hatékonyságát vagy éppen potenciális rossz hatásait.

Peacock professzor igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a jelenleg Nagy-Britanniában jóváhagyott vakcinák hatékonyak a szigetországban honos vírusvariánsokkal szemben. A héten ugyanakkor szóba került egy a teljes tudományos ellenőrzésen még nem átesett tanulmány, amely szerint az AstraZeneca széruma csak minimálisan védi a fiatalabb és enyhébb lefolyású Covid-19-re hajlamos embereket az úgynevezett dél-afrikai variánssal szemben. A brit hatóságok válasza erre az volt, hogy ez a mutációt csak minimális számban – kevesebb, mint 200 emberben fedezték fel a szigetországban és nem ez lesz a domináns vírus Nagy-Britanniában. A tanulmány szerzői azt is hozzátették: valószínű, hogy az idősebbeknél és a a betegség súlyosabb eseteiben a brit vakcina jó védelmet biztosít.

Tény azonban, hogy a jelenlegi vakcinákat még a korábbi koronavírus-mutációkra tervezték. Közben azonban megindult az újabb generációs oltóanyagok fejlesztése is.

A brit Covid-19 Genóm Konzorcium jelenleg heti 20 ezer pozitív mintát elemez ki – ez 5-10 százaléka az összes esetnek, de a fertőzések visszaesésével az a céljuk, hogy a jövőben elkészítsék az összes fertőzött ember mintájának genetikai térképét.

Peacock professzor arról is beszélt: természetes, hogy vannak új vírus-variánsok, de ezek között csak nagyon kis számban jelennek meg olyan új jellemzők, amelyek nyomán a vírus jobban terjed vagy el tudja kerülni a vakcina által kiváltott immunreakciót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×