eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus-járvány elleni oltás beadását igazoló kártyát tarja kezében egy ember a belfasti Royal Victoria Kórházban 2020. decemberi 8-án. Az Egyesült Királyságban megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt, amelynek során a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcinájával oltják be a veszélyeztetett munkakörökben dolgozó és a 80 évnél idősebb embereket.
Nyitókép: MTI/Press Association pool/EPA/Liam McBurney

Rohamléptekkel halad a brit oltóprogram, márciusban már enyhítenek

Májusra beoltják az összes 50 év feletti brit lakost – ígérte a kormány, arra utalva, hogy a nyár elejére jelentősen enyhíthetnek a karanténokon úgy, hogy a korlátozások fokozatos feloldását már márciusban megkezdhetik.

Péntekig csaknem 10,5 millió brit lakos kapta meg az első Covid-19 védőoltást, és a brit kormányhivatal szerint a kilenc prioritást élvező korcsoport – összesen 32 millió lakos – oltása három hónapon belül befejeződik.

Közben a kormány sietett határozottságot mutatni, és közölte, hogy február 15-től az összes kiemelten veszélyes, gyorsan terjedő vírusmutációt kimutató országból érkező utazót „Covid-hotelekbe” küldik, ahol magunknak kell állniuk a tartózkodás költségeit.

A hatóságok szerint napi 1400 érkezőt kell elhelyezni, és felhívták a szállodásokat, hogy készüljenek fel, miközben az ágazat vezetői azt mondták: nem informálták őket kellőképpen. A közvélemény közben értetlenül hallgatja a kormányképviselők nyilatkozatait arról, hogy már eddig is szigorú volt a határellenőrzés.

A londoni Evening Standard szerint

Boris Johnson kormányfő március 8-tól nyitná meg újra az iskolákat,

ezt követően pedig az enyhítés első lépéseként lehetővé tennék a szabadtéri találkozókat és sportolást.

„Abszolút garancia azonban egyelőre nincs sem az időpontról, sem a sorrendről” – igyekezett lehűteni a várakozásokat James Cleverly brit külügyi államtitkár.

Lehet, hogy a szivárogtatás kísérleti léggömb volt, mert a brit kormány tudományos tanácsadó testülete, a SAGE egyik szakértője – a betűszó angolul kiejtve bölcset jelent – azonnal aggodalmát fejezte ki.

Ha mégis jön a szabadtéri találkozókat lehetővé tévő könnyítés, akkor a barátokkal, szerettekkel való közös pubozást már váró brit lakosoknak jó hír lehet, hogy valószínűleg többé nem lesz kötelező „jelentős adag ételt” rendelni egy-egy pint sör mellé.

A brit kocsmárosok ugyanakkor nagyon megsínylették a pandémiát. A járvány kezdete óta 87 millió pint sört voltak kénytelenek kiönteni – állította a Pubok és Bárok Szövetsége (BBPA). Ez körülbelül 331 millió font, ami 13,5 milliárd forintnak felel meg. A szövetség szerint az ágazat bezárási hullámokra és elbocsátásokra számíthat, ha nem kap további segítséget a kormánytól – például azzal, hogy meghosszabbítják a kedvezményes áfaidőszakot vagy mérséklik a jövedéki adót.

Közben a brit gyógyszerészeti szabályozószerv olyan nyilatkozatot adott ki, miszerint a vakcinák „az esetek döntő többségében” biztonságosak, és

1000 esetből 3-nál jelentkezhetnek enyhe mellékhatások.

Ezek a szezonális influenza védőoltás után tapasztalt mellékhatásokra hasonlítanak – közölte az MHRA néven ismert brit hatóság.

A felügyelőszerv állást foglalt abban a kérdésben is, hogy hatékony-e a brit fejlesztésű AstraZeneca-szérum a 65 évnél idősebbek körében. Emlékezetes módon a német hatóság azt mondta: nincs elég adat, így csak a fiatalabb korcsoportoknál javasolja a használatát. A brit MHRA azonban közölte: újabb klinikai tesztadatok váltak elérhetővé, amelyek azt mutatják, hogy az oltóanyag az idősebbeknek is védelmet ad a koronavírussal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×