eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György
Nézők várakoznak az előadás kezdetére a Sondheim színház előtt a brit főváros Soho negyedében 2020. december 15-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy december 16-tól a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintje lép életbe Londonban és térségében az új fertőződések számának növekedése miatt.
Nyitókép: MTI/EPA

Elűzik a külföldi munkavállalókat Angliából?

Mint a hazai sajtószemlézők is idézik, a The Guardian brit napilap szerint erősítik Angliában a külföldi munkavállalókra vonatkozó „Önkéntes visszatérés” elnevezésű programot. Ennek bizonyára az az oka, hogy a koronavírus-járvány nagyfokú elterjedése a szigetországban komoly munkanélküliséget okoz, tehát a vendégmunkások nem olyan szívesen látottak, mint eddig voltak.

A külföldi munkavállalók távozását támogató brit program tulajdonképpen már január elsejétől életbe lépett, de eddig nem nagyon lehetett hallani róla. Aki hajlandó élni vele, az kérelmezheti a támogatást, és elbírálás után nemcsak ingyen repülőjegyet kaphat, hanem 200 font segélyt is.

Az Önkéntes visszatérés program eredetileg a világ elmaradottabb országaiból érkezett, képzetlen, munkára gyakran nehezen fogható, munkanélküli segélyből élő, jobbára az utcákon ténfergő, tulajdonképpen kiutasítandó százezrektől való megszabadulást célozta, és nem az Európából érkezetteket. Június 30-ig lehet rá jelentkezni.

Ami az európaiakat illeti, a brexit életbelépésekor a brit illetékesek váltig hangoztatták, hogy az európai vendégmunkások jogai nem fognak sérülni.

Megszegik az ígéretet? Mi lesz például a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokkal?

Jobban megvizsgálva arról van szó, hogy az új helyzetben, a nagyfokú munkanélküliség előállta után, az itt dolgozók státusát akarják rendezni. A brit bevándorlási miniszter, Kevin Foster szerint nem kell aggódni, fölösleges a június végi jelentkezési határidő kitolását követelni, a program máris népszerű: a koronavírus által erősen sújtott Angliából sokan szívesen hazatérnek, különösen, ha munka nélkül maradtak. Akik nem akarnak távozni, azokat nem fogják erre kényszeríteni.

A program azokra vonatkozik, akik illegálisan tartózkodnak Nagy-Britanniában, vagy lejárt a tartózkodási, munkavállalási engedélyük.

A brexit életbelépése után megjelent egy Székelyudvarhelyről Angliába költözött nővel készült riport, aki ebben úgy fogalmazott, hogy „az angolok a piszkos munkától húzódoznak, építkezésen segédmunkásként, a háztartásokban takarítóként vagy idősgondozóként nem dolgoznak. Ezért van szükség külföldi vendégmunkások százezreire, és nem fogják őket hazaküldeni.”

Az új helyzetben az építőiparban és a háztartásokban nagy elbocsájtások vannak. A brit államkassza nem szívesen fizet külföldieknek is munkanélküli segélyt, tehát lehet, hogy ösztönzi az Önkéntes visszatérés programot, de a hangsúly azért az elnevezésben szereplő önkéntességen van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×