eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Világgazdasági Fórum által közreadott, videofelvételről készített képen Hszi Csin-ping kínai elnök videokonferencia keretében vesz részt a Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2021. január 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Világgazdasági Fórum/Pascal Bitz

Kína keményen üzent: új hidegháborútól óvja Amerikát

A feltörekvő államoknak adjanak nagyobb beleszólást a világ gazdasági rendszerének irányításába – ezt sürgette a kínai elnök az idei virtuális davosi világgazdasági fórumon. Hszi Csin-ping üzent az új Biden-kormányzatnak is: nem akar „új hidegháborút”.

A pandémia miatt törölték a nemzetközi politikai, gazdasági, technológiai és kulturális elit egyik kedvenc eseményét, a Davosi Világgazdasági Fórumot. Az exkluzív svájci síparadicsom pezsgése helyett a vezetőknek maradt az íróasztal és a videolink.

Hszi Csin-ping kínai elnök azt mondta: adjanak nagyobb szerepet a G20-as csoportnak a világ gazdasági ügyeinek igazgatásában. Azaz: jusson nagyobb befolyáshoz Kína is – amely tagja a fejlett és feltörekvő gazdaságok eme klubjának.

A kínai elnök emellett arról beszélt: törékeny a pandémia utáni gazdasági talpraállás, és

a jövőben is számítani kell „egészségügyi vészhelyzetekre”, de az emberiség leküzdi a válságot.

Hszi 2017-ben szólalt fel először Davosban, és ahogy most, akkor is a szabadkereskedelem és a globalizáció mellett érvelt, miközben Donald Trump volt elnök épp protekcionista burokba zárta Amerikát, majd kereskedelmi háborúba kezdett Pekinggel.

Trump azóta távozott, de utódja, Joe Biden sem tervez nagy összeölelkezést Kínával. Pekinget sorozatos nyugati bírálatok érik emberi jogi gyakorlata és a szomszédsága felé történő katonai erődemonstrációk miatt.

Hszi most nevek említése nélkül üzent Bidennek: a nemzetközi rendszert szabályok és konszenzus útján, multilaterális intézményeken keresztül, és nem egy vagy néhány állam parancsai alapján kell igazgatni. „Az erős ne mutogassa az izmait és ne rázza az öklét”.

A bezárkózás „kis buborékait építve, vagy új hidegháborút kezdve, másokat fenyegetve, vagy a szabad áramlást megakasztó szankciókkal és elszigeteléssel csak további megosztottságot és konfrontációt okoznak a világban” – tette hozzá.

Hszi emellett jelezte, hogy nem hajol meg az erősödő nemzetközi nyomás előtt.

Az utóbbi időben felhívások hangzottak el, hogy bojkottálják az átnevelőtáborokba küldött muszlim ujgurok régiójából származó termékeket, és kemény bírálatok érik Kínát a Hongkongban is bevezetett drákói nemzetbiztonsági törvény és a tiltakozások kezelése miatt.

„Nincs két egyforma történelem, kultúra és társadalmi rendszer. Egyik ország sem felsőrendűbb a másiknál...

nem a különbségek, hanem az arrogancia, előítélet és gyűlölet miatt, és azért kell aggódni, amikor hierarchiát akarnak építeni az emberi civilizációban” – mondta a kínai elnök.

Úgy tűnik, Peking a Biden-kormányzat első napjaiban már határozottan akarja jelezni, hogy Trump távozása után is sem enged Amerikának. Kína kedden közölte, hogy tengeri hadgyakorlatot tart a Dél-kínai-tenger térségében. A hétvégén egy amerikai repülőgép-hordozó jelent meg a térségben, miközben kínai harci gépek kétszer is megközelítették Washington szövetségese, Tajvan légterét.

Hszi után – meglepetésre - az amerikai vezetésű szövetségi rendszer másik nagy ellenfele, Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólal szerdán a Davosi Fórumon, A hazatért ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij vizsgálati fogságba vetése miatt sokat bírált Putyin beszéde eredetileg nem szerepelt a programban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×