eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Demokrata Párt szenátora sajtóértekezletet tart a római szenátusban 2019. augusztus 13-án, amikor a szenátus a kormány elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalásának menetrendjéről vitázott. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szerint új választásokat kell tartani, miután pártja, a Liga augusztus 9-én közölte: bizalmatlansági indítványt terjeszt elő Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Akár Salvini is lehet a nevető harmadik az olasz kormányválságban

A Covid-19 újjáépítési alapok felhasználása körüli vita az olasz kormány bukásába kerülhet. Szerdán politikai káoszt robbantott ki, hogy a kisebbik koalíciós partner távozott a kormányból.

Olaszország számára most az a kérdés, hogy meg tud-e birkózni a pandémia és a gazdasági recesszió mellett egy újabb kellemetlen ajándékkal: egy politikai válsággal. Az olasz kormány ugyanis az összeomlás szélére sodródott, amikor Matteo Renzi egykori miniszterelnök és egészen idáig a kormánykoalícióban helyet foglaló kis centrista párt, az Italia Viva vezetője kiléptette minisztereit a kabinetből.

Az ügyből előrehozott választások lehetnek, mivel Guiseppe Conte kormányfő balközép Demokrata Pártja és az Öt Csillag Mozgalom kormánya Renzi távozásával elvesztette többségét a szenátusban.

Az egymást amúgy sem szívelő két politikai vezető között az Európai Uniótól kapott "Covid Újjáépítési Alapból" juttatott 209 milliárd euro elköltése miatt robbant ki vita. A pénz egyébként az európai alap közel egynegyedét teszi ki.

Olaszországot különösen fájdalmasan sújtotta a pandémia - eddig már több, mint 80 ezer ember halt meg Covid-19 miatt. A szigorú karanténok pedig csak mélyítették a gazdasági visszaesést.

Renzi - a kisebbik koalíciós párt főnöke - azonban amellett kardoskodott, hogy az uniós pénzeket "ígéretes, innovatív projektekbe" fektessék be.

Elemzők szerint ha kilépése nyomán a meggyengült kormányfő előrehozott választásokat ír ki, akkor azzal megnyithatja az utat Matteo Salvini volt belügyminiszter jobboldali Ligája előtt.

Azt is megjegyzik, hogy a sokszínű kormánykoalíció épp a Salvini kizárására született érdekházasság volt és hogy a pandémia eddig elfedte a partnerek közötti súlyos ellentéteket. Conte azzal kerülte ki az alkudozást, hogy a pandémia ürügyén jobbára rendeleti úton kormányzott.

Az olasz kormány körüli huzavona azok számára lehet érdekes, akik szeretik a váratlan fordulatokat hozó politikai drámákat. Itáliában ugyanis lehetőség, hogy Conte kormányfő radikálisan átalakítja kormányát és még több miniszteri posztot ajánl fel Renzinek és pártjának. Ehhez az alkuhoz le kell mondania, abban a reményben, hogy az államfő ismét őt jelöli ki miniszterelnöknek - immár egy új koalíció élére.

Jöhetnek még az előrehozott választások, amelyek után estleg Salvini lesz a nevető harmadik. Vagy, előhúzhatják a kalapból az olaszoknál már ismert receptet: egy technokrata és nem politikus által vezetett nemzeti egységkormányt állíthatnak fel.

A politikai drámának maga Conte is színes szereplője volt: 2018-ban a viszonylagos ismeretlenségből rángatták elő a jogászprofesszort, aki az elitellenes Öt Csillag és a jobboldali Liga koalíciójának kormányfője lett. Ezt követően kézifékes fordulóval hátat fordított korábbi meggyőződésének és egy baloldali-centrista koalíció élére állt 2019-ben - jegyzi meg a Bloomberg.

Conte alatt Itália Európa egyik legrosszabb covid-halálozási statisztikáját produkálta és súlyosan visszaesett a gazdasági növekedés is. Viszont,

Róma gyorsabban halad az oltóprogrammal, mint mások.

Ami az olaszok számára megnyugató lehet: az eurozóna jelenleg határozottan támogatja őket. Az Európai Központi Bank nagy mennyiségű olasz államkötvényt vett és így alacsonyan tartja Róma számára a kamatokat. Ám ez nem indok a politikusoknak arra, hogy fenntartsák a jelenlegi, nem igazán hatékony kormányzást - teszi hozzá a Bloomberg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×