eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak, valamint az összes vendéglátóhelynek.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Brutális brit adatok - milliók számára szigorítják a covid-készültséget

Újabb angol régiókat vonnak a jelenlegi legszigorúbb, 4-es Covid-készenléti fokozatba. Matt Hancock egészségügyi miniszter programjában az szerepelt, hogy délután beszél erről a parlamentben, miután sokkoló módon megugrott a napi fertőzések száma.

„További, rövidtávú lépéseket jelentek be” – mondta Hancock reggel a BBC rádióban.

A brit kormány és tudományos tanácsadói szerint gyorsan kell lépni, mert a koronavírus új változata nyomán kedden már 53 ezernél járt a napi új fertőzések száma.

Így szerdán további több millió brit lakos számíthatott arra, hogy még szigorúbb szabályozás alá kerül – ami azt jelenti, hogy lakóhelyén csak a legszükségesebb cikkeket árusító boltok és patikák maradnak nyitva és az embereket felszólítják, hogy maradjanak otthon.

Hancock miniszter nem sokkal azután beszélt, hogy a brit gyógyszerügynökség engedélyezte az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca gyógyszercég új Covid-vakcinájának használatát. Ezzel gyorsan felpörgethető az oltási program és a kormány szerint így tavaszra le lehet törni a járványt.

A korábban jóváhagyott Pfizer-vakcinával szemben az AstraZeneca szérumot normál hűtőkben lehet tárolni és így sokkal könnyebb eljuttatni távoli városokba és falvakba. A brit kormány máris 100 millió adagot rendelt, arra készülve, hogy szinte az egész lakosságot beoltva hozzon létre nyájimmunitást. Az új vakcina beadása már a jövő héttől megkezdődhet.

A rossz kommunikáció az antivaxxerek kezére játszik

Ami viszont a program Achilles-sarka lehet, az a közvélemény hozzáállása: nemcsak a brit kormány, de mások is gyorsan terjedő, vakcina-ellenes kampányokkal szembesülnek a közösségi médiában.

A Reuters idézte Antonella Violát, a páduai egyetem immunológiai szakértőjét, aki szerint a pontatlan üzenetek „összezavarják az embereket”. Szerinte kétségtelenül biztonságos a vakcina, még ha nem is világos, mennyire hatékony. A hibás üzenetek megnehezítették az adatok értelmezését” – mondta.

Danny Altman, a patinás londoni Imperial College immunológusa pedig azt tette hozzá:

csak úgy mászhatunk ki a mostani helyzetből, ha a lakosság döntő többségénél megjelennek a koronavírust semlegesítő antitestek. A vakcina engedélyezése ezt felgyorsítja

– mondta – és szerinte tavaszra immunissá válhat a brit lakosság.

Újabb brit hátraarc? Zárva maradhatnak az iskolák

A brit kabinet közben újabb hátraarcot is végrehajthat: a tudományos tanácsadókkal dacolva, decemberben makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy nyitva maradjanak az iskolák és egyetemek. Még perekkel is megfenyegette azokat a londoni önkormányzatokat, amelyek az iskolák bezárása mellett döntöttek.

Tanulmányok szerint a gyerekek és fiatalok viszik házról-házra a vírust, miközben a felnőtt lakosság jobbára otthon ül és a közvélemény számára úgy tűnik, hogy a lezárásnak nincs sok értelme és a gazdaság további károkat szenved el.

A brit kormány Vészhelyzetek Tudományos Tanácsadó Testülete, a SAGE-et megfigyelő úgynevezett Független SAGE Csoport szakértői azonnali országos karantént követelnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×