eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk
A 90 éves Margaret Keenant (k) megtapsolják a folyosón, miután megkapta a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcináját az angliai Coventry egyik kórházában 2020. december 8-án. Az Egyesült Királyságban ezen a napon megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt. Keenan volt az első páciens, akinek beadták az oltást.
Nyitókép: MTI/PA pool/AP/Jacob King

Sokan félnek az oltástól az Egyesült Királyságban

Nagy-Britanniában elkezdték oltani koronavírus ellen – elsősorban – az idősotthoni lakókat, a kórházi dolgozókat és a nyolcvan éven felülieket. II. Erzsébet királynő és 99 éves férje, Fülöp herceg, jelezték, hogy ők is szeretnék megkapni az injekciót.

Bár az Európai Unió csak csütörtökön hoz döntést, a brit egészségügyi hatóságok már jóváhagyták az amerikai szérumot, megállapították, hogy biztonságos, három hét különbséggel kétszer kell beadni, a második oltás felerősíti az elsőt, a mellékhatások mérsékeltek: egy kis hőemelkedés, esetleg fejfájás.

Kedden szigetország-szerte nyolcvan helyen kezdődött meg az injekciózás, több ezer fő részesült a vakcinából. A jövő hét elejére 800 ezer adag áll rendelkezésre az első fordulóhoz. A Pfizer–BioNTech-szérum a második oltás után néhány héttel biztosít immunitást, 95 százalékos hatásfokkal.

Magánszemély nem vásárolhat a behozatalból, a szérum a nemzeti egészségügyi szervek kezelésében kerül felhasználásra, ingyenesen. Az oltóhelyen való megjelenésre értesítést kapnak a lakosok. Utoljára hívják majd be az ötven évesek korosztályát, és lesz, akit csak hónapok múlva kerül sorra.

Sokan egyelőre nem kívánják beoltatni magukat.

Nem a szérumtól tartanak, hanem általában félelem él bennük bármiféle injekciózással szemben. Súlyos esetekben csak nyugtató kezelés után, esetleg hipnózis révén lehet őket az injekció elfogadására bírni.

Mint a világsajtó és megannyi tévéadás beszámolt róla, kedden elsőnek egy kilencven éves vidéki asszony kapta meg Angliában a koronavírus elleni injekciót. Két percig sem tartott az egész. A kilencmillió lakosú Londonban kedd reggel egy szintén kilencven esztendős férfit, egy nyugalmazott hentesmestert oltottak be. Nyilatkozata figyelemreméltó. Mint mondotta, a járvány miatt hetek óta szinte szobafogságban volt, milyen jó, hogy az injekció nyomán immunis lesz, kimehet a házból, visszakapcsolódhat a normalizálódó életbe. Bizony, sokan alig várják, hogy kellő védettség birtokában megkezdhessék a nyaralás, utazások tervezését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×