eur:
395.07
usd:
371.79
bux:
66249.41
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Frauke Riether

Kárpótolják a britek a koronavírus elleni oltás esetleges súlyos mellékhatásait elszenvedőket

Egy már létező programba vonják be a briteknél a koronavírus elleni oltást: ennek keretében azokat kárpótolják anyagilag, akiknél komoly problémát okoz valamilyen oltás beadása.

A rekordidő alatt fejlesztett, koronavírus elleni oltások sokakban kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatosan, hogy igénybe vevőiknek milyen gyakorisággal kell majd komolyabb mellékhatásokkal számolniuk. A Pfizer és a BioNTech védőoltása a héten kapott vészhelyzeti használatba vételi engedélyt a szigetországban, jövő héten pedig már el is kezdik annak beadását. Az első adagok már a briteknél is vannak.

A lehetséges mellékhatások közt az engedélyeztetést már megkezdett gyártók mind lokális fájdalomról, lázról, fáradékonyságról, kimerültségről számoltak be, ennél komolyabb mellékhatás eddig nem mutatkozott a kísérletek során. Ennek ellenére a britek az 1979-ben létrehozott vakcinakár-fizetési rendszerbe vonják be most a koronavírus elleni oltásokat is a Reuters tudósítása szerint. A rendszerben olyan betegségek elleni oltások szerepeltek eddig, mint a kanyaró, az influenza, a himlő és a tetanusz, illetve rövidebb ideig a H1N1 elleni vakcina is szerepelt a listán. A hivatalos kommunikáció szerint elővigyázatosságból került fel a koronavírus a sorba, mivel szigorúan ellenőrzött oltásokat alkalmaznak majd csak a betegség megelőzésére az országban.

Természetesen nem azokat tervezik kárpótolni, akiknél a lázas állapot néhány napnyi munkakiesést okoz: csak az jogosult innen történő kifizetésre,

aki bizonyítani tudja, hogy vakcinától lett súlyosan fogyatékos.

A kártérítés összege ugyanakkor nagyon magas is lehet: mintegy 120 ezer fontot, azaz több mint 47 millió forintot is kaphat az, aki tudja bizonyítani jogosultságát. Ehhez ugyanakkor nagyon hosszas és költséges eljárás során lehet hozzájutni, amiért bírálják is a rendszert.

"A mostani rendszer nem illeszkedik a jelenlegi helyzethez. Ha nem várt mellékhatás következik be, túl hosszú procedúra alatt lehet hozzájutni a kompenzációhoz. Okosabb lenne saját rendszert létrehozni a koronavírusra" - vélekedik Duncan Fairgrave, a Brit Nemzetközi és Összehasonlító Jogi Intézet tagja.

A Pfizer az Európai Unióval kötött megállapodásától eltérően Nagy-Britanniában nem vállal felelősséget a mellékhatásokért.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×