eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a járási elöljárók részére rendezett tanácskozáson az ankarai államfői palotában 2019. október 24-én. Erdogan ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amikor eljön az ideje, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé. A török hadsereg október 9-én offenzívát indított az Észak-Szíriában harcoló kurd milíciák ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Elnöki sajtószolgálat

Ítéletet hoztak az Erdogan-ellenes puccs ügyében

Többszáz embert ítéltek életfogytiglani börtönre egy tömeges perben Törökországban az Erdogan elnök elleni 2016-os puccskísérletben játszott szerepük miatt.

A 2016 júliusában indult török katonai puccskísérletben 251 ember halt meg, ezt követően pedig tömeges letartóztatások és tisztogatások indultak meg, amelynek során 100 ezer közalkalmazottat – köztük tanárokat és bírókat - bocsátották el állásukból.

Recep Tayyip Erogan elnök egykori szövetségesét, az amerikai emigrációban élő hitszónokot, Fetullah Gülent és a szervezete által

a török közéletbe „beépített mély államot” vádolta a véres események kirobbantásával.

Ankara legnagyobb bírósága csütörtökön zsúfolásig megtelt az ítélethirdetésre, melynek során 337 embert kapott életfogytig tartó szabadságvesztést gyilkosság, az alkotmányos rend aláásása és az Ergodan elleni gyilkossági kísérlet miatt.

Köztük volt a légierő 27 egykori pilótája, akik a vád szerint bombatámadást intéztek az ankarai parlament ellen, valamint több katonai vezető és polgári személy is, akik a vádak szerint egy katonai támaszponton folytatták a szervezkedést. Hatvan további vádlott hosszabb-rövidebb büntetést kapott.

A légierő lázadói egy utat és az ankarai rendőrség központját is bombázták F-16-os harci gépekkel, ezekben az akciókban 68 ember meghalt és több, mint 200 megsebesült.

A vádlottak egy része, 79 ember „súlyosbított életfogytiglant” kapott – Törökországban most ez a legsúlyosabb büntetés, mivel Ankara eltörölte a halálbüntetést, amikor azzal próbálkozott, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz. A vádlottak között volt 25 tábornok és 10 polgári személy.

Hat ember – köztük Gülen és az akció fő koordinátorának nevezett Adil Öksüz teológus ellen – távollétében folytatták le az eljárást. Maga a hitszónok tagadta, hogy köze lett volna a történtekhez. Gülen szervezetét, a Hizmetet a török hatóságok terrorcsoporttá minősítették és Ankara továbbra is követeli a 79 éves férfi kiadatását az Egyesült Államoktól.

Erdogan éppen Törökország déli részén nyaralt, amikor megindult a hatalomátvételi kísérlet. A puccs óráiban többezer polgári lakos sietett az elnök segítségére, akik katonákat tartottak vissza és megakadályozták Erdogan megbuktatását.

A vád szerint az összeesküvésben résztvevő tisztek és katonák megkaparintották az Ankici légitámaszpont harci gépeit és túszul ejtették az akkori vezérkari főnököt és más tiszteket. Az elítéltek között van Akin Öztürk, a légierő egykori parancsnoka is.

A török hatóságok eddig már egy sor pert folytattak le és 2500 embert ítéltek életfogytiglanra.

Az áldozatok családjait képviselő szervezet szerint most megtörtént az igazságszolgáltatás.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×