INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

koronavírus

szlovákia

járvány

intézkedés

tesztelés

Ahány párt, lassan annyiféle járványkezelési terv készül Szlovákiában

Ahány párt, lassan annyiféle járványkezelési terv készül Szlovákiában

Szlovákiában a hétvégi, önkéntes alapú tömeges tesztelésen már jóval alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az előző fordulókban. Ez befolyásolhatja a következő hetekre tervezett szűrések feltételeit is. Az ország gazdasági minisztere közben bejelentette, pártja nem támogatja az országos szintű tesztelést, amint azt Igor Matovič kormányfő korábban felvázolta.

Szombaton és vasárnap összesen 458 szlovákiai településen szerveztek ismét tömeges antigéntesztelést, ám mivel a szűrés ezúttal teljesen önkéntes volt, a részvételi arány jóval elmaradt a kormány által elvártaktól. Összesen 110 ezer ember vett részt a szűrésen, és 2501 pozitív esetet találtak, ami 2,3 százalékos fertőzöttséget jelent. Ez az arány az előző fordulókhoz képest viszonylag magasnak mondható. Az első körben 1 százalékos volt, a másodikban pedig 0,6 százalékos a fertőzöttség. Igor Matovič miniszterelnök szerint nyilvánvaló, hogy az önkéntes alapú szűrésnek nem sok értelme van. Azt mondta, a következő országos tesztelésre két hét múlva, az első decemberi hétvégén kerülhet sor.

Kormánykoalíciós társa, Richard Sulík gazdasági miniszter ugyanakkor bejelentette, pártja,

a Szabadság és Szolidaritás nem támogatja az országos szintű antigéntesztelést.

Ehelyett hétfőn reggel ismertette a liberális párt által kidolgozott saját járványügyi tervet, amely az ország egészére, és az egyes körzetekre vonatkozó szabályokat és ajánlásokat fogalmaz meg, tesztelési tervet tartalmaz, kitér a határokon átnyúló rendszerre és a bezárt vagy korlátozottan működő cégek kompenzálására.

„A járványterv a leginkább érintett régiók tesztelését szorgalmazza” – árulta el a gazdasági miniszter. A terv a tesztelés módját is leírja. Eszerint az iskolákban, a szociális otthonokban tesztelni kell, ha tünetek mutatkoznak. Tömegrendezvények, például sportesemények előtt is tesztelni kellene. Külön tesztelési rendszert vezetnének be a határokon, a stratégiai vállalatoknál, az 1000 főnél több alkalmazottat foglalkoztató üzemekben.

A szintén a liberális párt színeiben politizáló Branislav Gröhling oktatási miniszter hangsúlyozta, fontos, hogy a gyerekek újra iskolába járjanak. A tárcavezető azt szorgalmazza, hogy november 30-án megnyissanak az iskolák. Szerinte fontos, hogy a gyerekek személyes kapcsolatban legyenek a tanáraikkal és az iskolatársaikkal.

Az iskolák számára külön jelzőrendszert vezetnének be.

Gröhling mobil tesztelőegységeket szeretne létrehozni, amelyek az igazgató kérésére az iskolában tesztelnék a diákokat és az alkalmazottakat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Ahány párt, lassan annyi féle járványkezelési terv készül Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018