eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Vége a második szlovákiai tesztkörnek, nem volt egyszerű

Szlovákiában az országos antigén-tesztelés második fordulójában vasárnap déli 12 óráig összesen másfél millió embert teszteltek le a mintavételi pontokon. Közülük közel tízezer lett pozitív, ami 0,62 százalékos fertőzöttségi arányt jelent. Igor Matovič kormányfő nem zárja ki annak lehetőségét, hogy karácsony előtt jön az újabb kör.

A hétvégi tesztelés előtti napokban rendkívül sok, egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot arról, kinek kell, illetve nem kell részt vennie az országos mintavétel második fordulójában.

A szlovák egészégügyi minisztérium a tájékoztatás legegyszerűbb és leggyorsabb formájaként a

facebookos információközlést választotta, de

a vonatkozó bejegyzését nyolcszor is módosította, míg végül törölte saját oldaláról. A végső döntést pénteken délután, alig 12 órával a tesztelés megkezdése előtt hozta meg a tárca. Eszerint azok is részt vehettek az országos tesztelés szombati és vasárnapi második fordulóján, akik nem vettek részt az első körben.

A mintavételt ezúttal csak azokban a járásokban ismételték meg, melyekben a fertőzöttségi mutató az egy héttel korábbi első körben túllépte a 0,7 százalékot. A magyarok lakta déli járások közül csak a Dunaszerdahelyi tartozott az úgynevezett vörös járások közé.

A hétvégi tesztelés részeredményéről Jaroslav Naď védelmi miniszter tájékoztatott. A tárcavezető közölte, hogy a 45 érintett járásban vasárnap délig 1 556 100 embert vetettek alá antigéntesztnek, s a vizsgált minták közül 9783 lett pozitív, ami 0,62 százalékos fertőzöttségnek felel meg. A szombati és vasárnapi összesített eredményeket hétfőn délután ismertetik.

Igor Matovič kormányfő szerint

az országos tesztelés hatása két-három hét múlva mutatkozik meg igazán.

A miniszterelnök úgy tájékoztatott, hogy november 15-től kellene elkezdődnie a határokon az antigénes tesztelésnek. Az szlovák-ukrán határon viszont már hétfőn elkezdik a Covid-19-szűrést. A Szlovák Rádió stúdióvendégeként a kormányfő kifejtette, hogy ha karácsonyra nagyobb szabadságot szeretnének az emberek, egy újabb tesztelési körnek kell megelőznie az ünnepeket. Ennek jövőjéről az elkövetkezendő napokban társadalmi vitát szeretne indítani.

A kormányfő ugyanakkor még mindig nem zárta ki az ország teljes lezárását sem, amely alatt a polgárok két héten át még munkába se mehetnének.

„Erre azonban csak akkor lenne szükség, ha az emberek nagyon felelőtlen viselkedésbe kezdenének, de ezt végképp nem feltételezem” – tette hozzá a kormányfő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×