eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Ritka kétpárti konszenzus Amerikában a Google ellen

Ritka módon a teljes washingtoni elit felsorakozott az amerikai kormány mögött, amikor az a versenyszabályok megsértése miatt eljárást indított a Google ellen. A keresőjéről ismert technológiai cég esetében elhangzott: lehet, hogy fel kell darabolni.

Több mint két évtizeddel azután, hogy az amerikai igazságügyminisztérium pert indított a Microsoft ellen a versenyszabályok megsértése miatt, most itt az újabb mérföldkőnek számító eljárás egy technológiai céggel szemben.

A Google ellen az a vád, hogy helyzetével visszaélve egy sor eszközön és platformot alapértelmezetté tette a keresőprogramját és

ezzel ellehetetlenítette versenytársait.

Két héttel az országot példátlan módon megosztó amerikai elnökválasztás előtt a Google elleni fellépés ritka konszenzust eredményezett a washingtoni törvényhozók között – írja a Financial Times. Úgy tűnik, Európa után az Egyesült Államokban is betelt a pohár, és

szigorúbb fellépés várhat a kaliforniai Szilícium-völgy technológiai óriásaival szemben

– teszi hozzá a BBC.

Több mint 20 évvel ezelőtt a Microsoft elleni eljárás még azzal zárult, hogy a fenyegetés ellenére nem darabolták fel a céget és a következő években sem volt túlontúl szigorú az amerikai trösztellenes szabályozás.

„Lehet, hogy a Google elleni per lesz az, ami az új évezredbe rántja át az amerikai versenytörvénykezést” – mondta John Newman, a Miami Egyetem jogászprofesszora az FT-nek.

A Microsoft ellen az volt a vád, hogy jogtalanul próbálta kiszorítani a Netscape böngészőt, mert kényszerítette a hardvergyártókat, hogy a Microsoft Internet Explorert telepítsék termékeikre. A Google esetében is hasonlót állítanak.

A washingtoni Igazságügyminisztérium 64 oldalas vádiratot nyújtott be kedden. Ebben azt állítja: a Google évente

több tízmilliárd dollárt költött arra, hogy megőrizze keresője vezető helyét, és kizárja a versenytársakat az úgynevezett „elosztási csatornákból”

– az okostelefonokból és webböngészőkből.

Az igazságügyminisztérium nyomozása szerint az Apple-nek például a rivális cég éves bevétele ötödét fizette ezért a Google. Nem csoda, hogy 2018-ban egy Apple dolgozó ezt az üzenetet küldte Google üzleti partnerének: „szeretnék úgy tekinteni rá, mint ha egy cégben dolgoznánk”.

Amiről nem szól a mostani per, az a Google meghatározó szerepe az online hirdetési piacon. Ezen kívül nincs szó benne az amerikai Republikánus Párt és Donald Trump elnök gyakori megjegyzéséről, hogy a kereső a konzervatív értékrendet háttérbe szorító találatokat hoz fel keresései során.

A Google „súlyosan hibásnak” nevezte a vádakat, és azt közölte:

a per egyáltalán nem segít majd a fogyasztóknak.

A cég érve ez: a telefongyártókkal kötött megállapodások – melyek részeként azok ingyen megkapják az Android operációs rendszert, cserébe azért, hogy Google termékeket telepítsenek fel –, segítenek lenyomni a készülékek árát.

„A per mesterségesen megtámogatja a gyengébb minőségű keresőprogramokat, így nehezebb lesz az embereknek eljutni a keresett szolgáltatásokig” – mondta a cég vezető jogásza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×