eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin
A Porsche német autógyártó első, teljesen elektromos Taycan sportautóinak egyike a szerelőcsarnokban a cég stuttgarti üzemében 2020. március 5-én. Az autógyártó céget 1931-ben Ferdinand Porsche alapította Stuttgartban műszaki tervezőirodaként.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Lassan gyógyuló sebeket ejtett a világgazdaságon a járvány

Erőtlen és szórványos marad a pandémia utáni globális gazdasági talpra állás, az Unióban a németek kilátásai jobbak, mint a franciáké, a spanyoloké vagy az olaszoké, Kína teljesítménye a 80-as évek óta nem volt ilyen gyenge, de Indiában még rosszabb a helyzet.

Angol rövidítéssel TIGER-nek, azaz tigrisnek nevezik az amerikai Brookings kutatóintézetnek és a brit Financial Times újságnak a globális gazdasági növekedést figyelő indexét. A legújabb előrejelzés szerint azonban a világgazdaság inkább ijedt kismacskaként, mintsem ragadozóként viselkedik a Covid-19 pandémia árnyékában.

Még várni kell, hogy visszaálljunk a vírus előtti szintre

A most kiadott index szerint a világ legnagyobb gazdaságaiban ingadozó a növekedés, és ez a hír rányomja majd bélyegét a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank eheti éves gyűléseire.

Több országban a második koronavírus-fertőzési hullám aláássa a vállalkozások, háztartások és befektetők bizalmát. Mindeközben alacsony az esélye, hogy a kormányok további pénzügyi csomagokkal stimulálják a gazdaságot. Emiatt sok országban messze jár a termelés attól, hogy elérje a pandémia előtti szintet.

„Nincs a láthatáron átfogó és erős talpraállás” –

osztotta meg a rossz hírt Eswar Prasad professzor, a Brookings Intézet kutatója, hozzátéve: egyre nagyobb a kockázat, hogy „lassan gyógyuló sebeket szenvedtek el a gazdaságok”.

Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója már a múlt héten azt mondta, hogy a világgazdaság csak lassan, egyenlőtlenül és bizonytalan módon áll majd talpra a járvány után.

A 2012 óta publikált TIGER-index szerint az elmúlt 8 év gazdasági visszaesései során soha nem voltak olyan gyengék a gazdasági teljesítményekről szóló adatok, mint most.

Vannak jó jelek, de a cégek kilátásai mégis borúsak

A mostani jelentés szerint annak ellenére, hogy jelentősen felpörgött az ipari teljesítmény, ami lökést adott a nemzetközi kereskedelemnek, a háztartások a korábbi szinten költenek és a fejlett gazdaságok kormányai dotációval pótolják ki az elveszett jövedelmeket, a cégek perspektívái bizonytalanok, a vállalkozások, háztartások és befektetők bizalma pedig alacsony. Mindez alááshatja a talpra állást.

„A privát szférában padlót fogott a bizalom, ami nem jó hír az üzleti befektetések és a munkahelyteremtés szempontjából”

– mondta Prasad professzor.

Kezdenek elfogyni az eszközök a növekedés serkentésére

A világ ugyanakkor a fiskális intézkedések miatt megmenekült a nagyobb bajtól – tette hozzá. A központi bankok megtették, amit tudtak, de közben

kezd kifogyni a munícióból a pénzpolitika,

és egyre kevesebb eszköz érhető el a gazdaság megtámogatásához – mondta.

Bár az amerikai gazdaság a nyáron jobban teljesített, mint az európai, és a tengerentúlon esett a munkanélküliség, az utóbbi hónapokban megtorpant a trend, miközben a politikusok a munkanélkülieket segítő programokon marakodtak.

Az euróövezetre a defláció veszélye leselkedik. Az öreg kontinensen gyorsabban állt talpra a német, mint az olasz, spanyol és francia gazdaság.

Kína a „sikersztori”, India a rossz példa

Kínának sikerült a legjobban magához térnie és a legtöbb ágazatban visszaállítani teljesítményét a koronavírus-járvány előtt szintre. Ennek ellenére

Kína teljesítménye az idén gyengébb lesz, mint az 1980-as évek nagy gazdasági nyitása óta bármikor.

A jelentés kitér arra, hogy mindeközben Indiában, ahol nem léptek fel olyan keményen a vírus ellen, mint Kínában, szinte működésképtelenné vált a gazdaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×