eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

A legfelsőbb szintre juthat a közösségi oldalak szólásszabadság-ügye

Az amerikai szenátus elé idézhetik három nagy közösségi médiacég vezetőit. A republikánus többség szerint a platformok megsértik a szólásszabadságot azzal, hogy tényellenőrzés indokával cenzúrázzák a jobboldali megnyilvánulásokat, köztük Donald Trump elnök tweetjeit.

A héten dönt az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa arról, hogy beidézzék-e a Facebook, a Google és a Twitter vezetőit és kérdőre vonják őket arról a jogi passzusról, ami miatt nem lehet perelni őket, ha „jóhiszeműen” törölnek online tartalmakat.

Donald Trump elnök és a szenátusi republikánus többség szerint a nagy technológiai cégek elfogultan lépnek fel a jobboldali véleményekkel szemben és cenzúrázzák azokat.

A demokraták erre azzal vágnak vissza, hogy az elnökválasztás előtt politikai ügyet csináltak a kérdésből és hogy fékezni akarják a platformok törekvését hogy törölhessék „a hazugságokat, zaklatást és megfélemlítést” az oldalaikról.

Mark Zuckerberg, a Facebook, Jack Dorsey, a Twitter és Sundar Pichai, a Google főnöke már a csütörtöki szenátusi szavazás előtt értésre adta, hogy nem mennek el a meghallgatásra.

Trump amerikai elnök és a republikánusok egyre elégedetlenebbek amiatt, hogy például a Twitter elrejti vagy „tényellenőrzés” után félrevezetőnek cimkézi az elnök posztjait.

Az egyik vitás ügy: a rendőri intézkedés során megölt színesbőrű férfi, George Floyd halála nyomán kirobbant tüntetések kapcsán Trump májusban azt írta: „kivezénylik a Nemzeti Gárdát és ha beindul a fosztogatás, beindul a lövöldözés”. (Ez a miami rendőrfőnök hatvanas évekbeli megjegyzésére utalt, amikor a rendőrség fegyverekkel és kutyákkal járőrözött a fekete negyedekben, ahol később zavargások robbantak ki).

A Twitter szerint Trump ezzel „az erőszakot dicsőítette” és megsértette a felhasználói szabályzatot. Ezek után elrejtette a posztot. Helyette megjelent egy üzenet, hogy a tweet „a közérdeklődés miatt hozzáférhető marad”, ha a látogató rákattint egy linkre.

Mivel az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése garantálja a szólásszabadságot, a tweet törlése nyomán azonnal felmerült volna az alkotmánysértés vádja. Viszont közben egyre nagyobb a nyomás, hogy a platformok töröljék a politikai baloldal szerint sértőnek, uszítónak tartott tartalmat. A Twitter és mások így két tűz között találták magukat.

A jelenleg érvényes „230-as cikkely szabályozás” azzal védi a perektől a posztokat saját hatáskörben moderáló technológiai cégeket, hogy kimondja: „az interaktív számítógépes szolgáltatások szolgáltatói és felhasználói védve vannak, ha jóhiszeműségből korlátozzák a hozzáférést vagy eltávolítják az általuk obszcénnek, erkölcstelennek, túlzón erőszakosnak, zaklatónak vagy más módon kifogásolhatónak tartott tartalmat, még akkor is, ha az alkotmányos védelem alatt áll”.

A republikánusok úgy akarják módosítani a szöveget, hogy

  • ne a technológiai cégek „tarthassanak” valamit sértő tartalomnak, hanem a moderálás alapja „objektivitásra és józanságra épülő hitbéli sztenderd” legyen, valamint hogy
  • kivegyék szövegből a szabadon értelmezhető „bármely más módon kifogásolható” szövegrészt.

Marsha Blackburn, Tennessee állam-beli republikánus szenátor, a törvényjavaslat egyik társszerzője úgy fogalmazott: „fontos újragondolni, de nem visszavonni” a tartalommoderálás esetén a perektől jogvédelmet biztosító szabályt, mert a technológiai cégek már „kinőttek a csecsemőkorból”. Blackburn és más konzervatívok korábban többször megvádolták a cégeket, hogy a saját politikai értékrendszerüket kifejező, elfogult tartalomszűrő algoritmusokat hoznak létre. A cégek a baloldaltól is kaptak ilyen bírálatokat, amely éppenséggel szélsőjobbos elfogultsággal vádolta meg az algoritmusok szerzőit.

Carl Szabo, a NetChoice nevű technológiai érdekvédelmi csoport alelnöke és főjogásza szerint a módosított törvény épp azoknak a tartalmaknak a törlését akadályozná, amelyeket a Kongresszus aggályosnak tart. Ezek szerinte „azok orosz vagy kínai online kampányok, amelyek megpróbálnak választásokat befolyásolni, valamint a Covid-19-cel kapcsolatos dezinformáció vagy az online zaklatás”.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×