eur:
393.41
usd:
368.02
bux:
65971.16
2024. április 24. szerda György
Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők Minszkben 2020. augusztus 30-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
Nyitókép: MTI/AP

Lufik, virágok és sajátos jókívánság Lukasenkának a tüntetőktől

Nem túl kedves szavakkal köszöntötte a tüntető tömeg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt. Az államfő ismét egy Kalasnyikovval pózolt, miközben több tízezer ellenzéki érzelmű tüntető követelte távozását Minszk utcáin.

„Boldog születésnapot, te patkány!” – így üdvözölték a szerintük választási csalással hatalmon maradt fehérorosz elnököt tüntetők.

Aljakszandr Lukasenka kedvesebb üzenetet is kapott: felhívta

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki meghívta Moszkvába.

Ezzel mintegy jelezte, hogy ő támogatja, szemben a Nyugattal, amely szankciókkal akarja sújtani a néha „Európa utolsó diktátorának” is nevezett fehérorosz vezetőt. Putyin közölte, hogy „tartalékos rendőri erőt” állított fel, és ha kell, a fehérorosz elnök rendelkezésére bocsájtja.

Míg Lukasenka az elnöki rezidencián ünnepelte 66. születésnapját,

a Minszkben tüntető tömeg virágokkal, léggömbökkel, és az ellenzék jelképévé vált fehér-piros-fehér zászlóval vonult.

Néhányan Lukasenka-bábukat vittek, mások patkánynak nevezték, ahogy ő is korábban a vele szembenállókat.

A tüntetők vasárnap délután elérték az elnöki rezidenciát, amit a brutalitásáról ismert és pajzsokkal felszerelt OMON rohamrendőrség fog gyűrűbe. Közben tudósítók arról számoltak be, hogy páncélozott katonai járművek tartottak a városközpontba a helyszín felé és a rendőrök – néha civil ruhában – rabszállítókba tuszkoltak egyes tüntetőket.

A hivatalos adatok szerint 140 embert tartóztattak le.

Ők nem sok jóra számítottak, mivel fehérorosz jogvédők szerint már korábban is brutálisan összevertek embereket a fogva tartás idején, és néhányan meghaltak. Volt, akit gyanús körülmények között egy erdőben találtak meg, mintha öngyilkosságot követett volna el – azt követően, hogy egy tüntetés idején eltűnt.

A BBC szerint ezúttal jóval több rendőr volt az utcákon, mint a két korábbi hétvégén, amikor szintén tömegtüntetéseket tartottak. A tiltakozók egy része az útra fekve próbálta akadályozni a rohamrendőrök mozgását, miközben ők sok utcát lezártak, hogy akadályozzák a tiltakozók bejutását.

Közben Lukasenka továbbra sem hajlandó a választások megismétléséről vagy a hatalom átadásáról beszélni. Egyik tanácsadója, Nyikolaj Latisenko kizárta az ellenzékkel való tárgyalás lehetőségét, és azt állította: a társadalom mindössze 20-30 százaléka áll szemben az államfővel.

A hatóságok emellett visszavonták 17 újságíró – jobbára a külföldi médiának dolgozó fehérorosz állampolgár – akkreditációját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×