eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A 80 százalékodat vérrel írták jelentésű felirattal egy résztvevő az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 30-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
Nyitókép: A 80 százalékodat vérrel írták jelentésű felirattal egy résztvevő az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 30-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.

Új pártot alapít a fehérorosz ellenzék

Elemzők szerint időközben a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés után a karhatalom most más módszerekkel próbálja módszeresen elfojtani a hetek óta tartó tiltakozásokat.

Új pártot alapít Vmesztyi (Együtt) néven Marija Kolesznyikova, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja és az elnökválasztásból kizárt Viktar Babarika bebörtönzött üzletember kampánystábjának tagjai. Ezt hétfőn este jelentette be videóüzenetében Kolesznyikova. "Az ország politikai és társadalmi-gazdasági válságban van, de együtt tudjuk, hogyan kell ebből kilábalni (...) Hamarosan benyújtjuk a bejegyzéshez szükséges iratokat" - közölte.

Hangsúlyozta: "tehetséges fehérorosz szakemberek százai és ezrei készek felelősséget vállalni és együttesen felépíteni az új Fehéroroszországot".

A nap folyamán Minszkben őrizetbe vették az ellenzéki Koordinációs Tanács egy további elnökségi tagját, Lilija Vlaszovát.

Elemzők szerint a tüntetőkkel szemben kezdetben erőszakos fellépés után a karhatalom fenyegetésekkel, illetve aktivisták célzott őrizetbe vételével próbálja módszeresen elfojtani a hetek óta tartó tiltakozásokat.

A múlt héten a Koordinációs Tanács hét fős elnökségének több tagját is őrizetbe vették, illetve kihallgatták a hatóságok, köztük Kolesznyikovát is. Szjarhej Dileuszkit és Olha Kovalkovát egy minszki bíróság augusztus 25-én tíznapos letartóztatásba helyezte.

Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka államfő megszerezte sorban a hatodik mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket külföldről irányítják, az ellenzék azonban cáfolja ezt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×