eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nők tüntetnek az elnökválasztás eredménye ellen Minszkben 2020. augusztus 29-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
Nyitókép: MTI/EPA

Több ezer nő tüntetett Minszkben Lukasenka fehérorosz elnök ellen

A gyülekezési tilalommal dacolva több ezer tüntető nő tartott felvonulást szombaton a fehérorosz fővárosban, követelve Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását.

A megmozdulásról fényképeket tettek közzé különféle közösségimédia-felületeken.

Minszk központjában komoly rendőri készültség kísérte a felvonulást, különleges egységeket és több rendőrségi buszt is készenlétbe helyeztek. A rendőrség hangosbeszélőn figyelmeztette a résztvevőket, hogy a megmozdulás nem engedélyezett. Ideiglenesen több metróállomást lezártak.

A tüntetők követelték, hogy a hatóságok engedjék szabadon azokat az ellenzékieket, akiket az augusztus 9-i, többek között az Európai Unió állásfoglalása szerint is elcsalt elnökválasztást követő tiltakozások során vettek őrizetbe. Emellett felszólaltak azért, hogy induljon büntetőeljárás az ellenzéki tüntetőkkel szembeni rendőri erőszak felelősei ellen, és új választások megtartását is követelték.

Szombaton Lukasenka mellett kiálló, az elnököt támogató megmozdulást is tartottak Minszkben. Ezt a gyülekezést engedélyezték a hatóságok.

Az elmúlt napokban a fehérorosz biztonsági erők többször is felléptek az ellenzéki tüntetők ellen. A belügyminisztérium közlése szerint csütörtökön és pénteken összesen csaknem 300 embert vettek őrizetbe.

Az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és Svájc szombaton közös nyilatkozatban élesen bírálta a fehérorosz hatóságoknak a tüntetőkkel szembeni fellépését. Mint írták, elítélik az aránytalanul alkalmazott erőszakot, és követelik a fehérorosz hatóságoktól, hogy hagyjanak föl ezzel, valamint azzal is, hogy katonai erő bevetésével fenyegetik az ország polgárait.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×