eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kisebb összecsapások voltak Minszkban

Tízezrek tüntettek ismét Minszkben, követelve Aljakszandr Lukasenka lemondását.

Vasárnap, már a harmadik alkalommal ismét tízezrek vonultak a fehérorosz főváros utcáira az ellenzék felhívására a Béke és Igazságosság elnevezésű tiltakozó menet keretében az AFP francia hírügynökség és helyi sajtóorgánumok becslése szerint. Az EFE hírügynökség szerint több mint százezren voltak.

A rengeteg páncélozott jármű és rohamrendőr felvonultatása ellenére, akik sokak csatlakozását megakadályozták, Minszk belvárosát megtöltötték az emberek, mindenekelőtt az Október tértől a Függetlenség teréig tartó útszakaszon volt nagy a tömeg, és a Minszk hős város emlékműnél is, amelyet katonák védelmeznek.

A tüntetők az ellenzék vörös-fehér zászlaja alatt vonultak, és "Lukasenkát rabszállítóba", "Takarodj", "Éljen Fehéroroszország" jelszavakat skandáltak.

A rendőrök a tüntetés kezdetén többtucatnyi embert őrizetbe vettek. Később a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy összesen 125 embert állítottak elő.

A tárca szóvivője később hivatalos Telegram-oldalán azt írta, hogy a vasárnapi tüntetés résztvevői a Függetlenség terén megrongáltak egy rendőrségi gépjárművet, amely a benne ülő rendőrökkel a "közrendet biztosította az engedély nélküli tüntetés idején".

A rendőrök ezúttal nem vetettek be könnygázt, sem hanggránátot vagy gumilövedéket, mint a korábbi tüntetéseken.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója azt jelentette, hogy az állambiztonsági szolgálat, a KGB székházánál történt összetűzés során a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, a civil ruhás rendvédelmiek kénytelenek voltak gépkocsin elhagyni a helyszínt.

A menet résztvevőinek egy része elindult az elnöki rezidenciához. Az ellenzékiek a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáin át arra szólították a Függetlenség tere felé haladó tüntetőket, hogy változtassák meg az útirányt, és vonuljanak át az elnöki rezidenciához, hogy "ajándékot hagyjanak a téren" a 66. születésnapját vasárnap ünneplő Aljakszandr Lukasenka részére - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A rendvédelmi erők megerősítették a rezidencia biztonságát.

Eredetileg a Függetlenség terére tervezték a tömegmegmozdulást, és valószínűleg azért indultak mégis az elnöki rezidenciához, mert a rendvédelmi erők lezárták a Függetlenség tere felé vezető utakat. Az elnöki rezidencia kerítésénél több ezren gyűltek össze, majd a TASZSZ beszámolója szerint a heves eső miatt a tüntetők tömegesen távoztak az elnöki palotától.

Az Interfax jelentése szerint gyalogsági harci járműveket irányítottak Minszk központjába. A katonák páncélozott szállítójárműveken és teherautókon haladtak a városközpont felé. Az elnöki rezidenciához négy páncélozott szállítójármű érkezett - írta helyszíni jelentésében a RIA orosz hírügynökség.

Az elnöki hivatalhoz közel álló Telegram-csatorna közölte, hogy a tüntetés idején Lukasenka a rezidenciában tartózkodott. Megerősítette, hogy az államfő golyóálló mellényben és gépfegyverrel jelent meg a főbejáratnál, helyi idő szerint délután négykor, amikor az arra "kószáló" tömeg az épületnél volt.

A TASZSZ szerint az elnöki rezidenciából kiment a tüntetőkhöz Mikola Latisenok, az elnök egyik tanácsadója. Néhány szót szólt a tüntetőkhöz azt hangoztatva, hogy hisz az elnökválasztás eredményeinek hitelességében, és hogy békés úton kell rendezni a helyzetet. Ekkora azonban már a tömeg nagyrészt szétszéledt az eső miatt.

A TASZSZ tudósítója a helyszínről jelentette, hogy

Minszk központjában akadozik a mobiltelefon-szolgáltatás, és már az internet sem működik.

A belügyminisztérium közlése szerint Bresztben, illetve Homelben is tüntetnek, ezer-ezer ember - jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta tüntet, amelyen az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 80,1 százalékát kapta. A előző két vasárnap mintegy 100 ezer ember vonult ki a minszki utcákra a tüntetési tilalommal és a tüntetők, politikai vezetők és számos média elleni megtorlással dacolva.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×