eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

„Jól elbaltázták” – tönkremehet a brit pubok és éttermek fele

Félő, hogy soha nem nyit ki a karantén után a brit pubok és éttermek fele – véli az egyik brit vendéglátóipari szervezet vezetője. Egyes kocsmák már üzemelnek, elvitelre adnak sört és hagyományos pubételeket. Vajon felszínen maradhatnak-e így?

Utolsó rendelés! – ezt jelzi a hagyomány szerint megkongatott harang a brit pubban. De az is lehet, hogy a látogatók vészharangot hallottak azon a bizonyos március végi pénteken, amikor Boris Johnson miniszterelnök bejelentette a karantént, és még gyorsan elszaladtak a kedvenc kocsmájukba.

A több mint két hónapja tartó kényszerstop az amúgy is halódó

brit pubok felének kimúlását hozhatja magával.

Ezt mondja Jonathan Downey, egy új kampánycsoport, a pubok és éttermek megmentésére létrehozott Hospitality Union egyik alapítója.

A brit vendéglátó ágazat évente 130 milliárd dollárt termel a gazdaságnak – illetve termelt a Covid-19 karantén előtt. Itt dolgozik a brit munkaerő egytizede, és több millió ember számára nem világos, lesz-e hova visszamennie, amikor véget ér a karantén.

A Newsweek magazinnal nyilatkozó Downey káromkodva fejezte ki kétségbeesését, amikor azt mondta:

katasztrófára számít.

„Az elmúlt 20 évben 10 ezer brit pub zárt már be. Ha nincs nagy változás, akkor a következő 20 hétben húzza le ugyanennyi a rolót” – fejtegette.

A szigetországban egyelőre nem világos, mikor nyithatnak ki az éttermek és a pubok. Ez attól is függ, hogy melyik országrészről van szó, mivel a skót, a walesi és az észak-ír részleges autonómiák bizonyos ügyekben maguk dönthetnek. Anglia és Észak-Írország esetében július 20-át emlegetik nyitási dátumként, de közben az angliai kerthelyiségek esetében július 22-e merült fel.

Boris Johnson miniszterelnök közben arról beszélt, hogy a lehető leggyorsabban fel akarják pörgetni a vendéglátóipart, és július 4-ét említette, majd hozzátette, hogy még „kidolgozás alatt állnak az ajánlások”.

A streetfood ágazatban feltört, Jonathan Downey szerint azonban „nem kétséges, hogy a brit pubok és az éttermek fele soha nem nyit ki többé.

Az éjszakai életet adó iparágat jól elbaltázták”

– fogalmazott a fordításnál is kissé vaskosabban a Newsweek-interjúban. „A haszonkulcs olyan kicsi, hogy ez már nem egy fenntartható üzlet” – tette hozzá.

Sokan mondják, hogy a remény hal meg utoljára és az utcákon járkálva és a híreket hallgatva, mintha még lenne remény a pubok és éttermek számára. A brit kormány azon dolgozik, hogy az eddig előírt kétméteres biztonságos távolságot egy méterre csökkentse. A vendéglátóipari helyek számára ez azt jelentheti, hogy a korábbi forgalom 40 százaléka helyett 75% százalékra tudják felfuttatni a fizető vendégek számát.

A parkok közelében lévő puboknak engedélyezték, hogy műanyagpohárban mérjék ki a sört. Az elmúlt hetek napsütése oda is vonzotta az embereket, akik elvitelre vehetnek hagyományos pubételeket is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×