eur:
397.55
usd:
371.67
bux:
70445.65
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
A 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump republikánus elnök szünetet tart beszéde közben a Mississippi állambeli Tupelóban tartott kampányrendezvényen 2019. november 1-jén.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Hiába kérlelték a NATO-ban, Trump újabb katonai szerződést mond fel

Újabb fegyverzet ellenőrzési szerződésből lép ki az Egyesült Államok. A Trump-kormányzat a Nyílt Égbolt egyezményt mondja fel, amely lehetővé tette hogy mások a tagállamok légterében folytassanak légi megfigyelést.

A 2002-ben életbe lépett Nyílt Égbolt egyezményben 35 ország – köztük Magyarország - vesz részt. A tagok között van négy atomhatalom, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország.

A bizalomerősítő intézkedés lényege, hogy a felek egymás területe felett végezhetnek fegyvertelen megfigyelő repüléseket, amivel csapattestek és a fegyverzetek helyzetét és mozgását is meg tudják figyelni. Azaz például repülhetnek amerikai gépek orosz terület felett és fordítva.

A Trump-kormányzat azonban szerződésszegéssel vádolja az oroszokat és ezért bejelentette, hogy kilép. Vádjaik szerint Moszkva nem engedte a repüléseket a Baltikumban található kalinyingrádi enklávé és a Grúziához közel eső területek felett, holott az egyezmény előírja, hogy bárhol lehet légi megfigyelést folytatni.

Az amerikaiak emellett azt állították: az oroszok arra használják ki a megfigyelési lehetőséget, hogy Európában és Amerikában kulcsfontosságú amerikai objektumokat azonosítanak potenciális légicsapásokhoz.

Az amerikai kilépés kétségbe vonja, hogy Washington meg akarja-e majd hosszabbítani a jövő februárban lejáró 2010-es START-szerződést, amely korlátozza a hadrendben tartott amerikai és orosz stratégiai nukleáris fegyverek számát.

Maga Donald Trump viszont arról beszélt:

„jó eséllyel új alkut tudunk majd kötni Oroszországgal, amellyel nagyon jó viszonyunk van, de nem tartotta magát ehhez az egyezményhez. Amíg nem tartják magukat, kilépünk”.

A hivatalos amerikai távozás fél év múlva várható.

Nem ez az első nemzetközi fegyverzet-korlátozási egyezmény, amit Trump felmond

A BBC védelmi szakértője szerint Washington akkor lép ki az egyezményből, amikor még mindig nagy hasznot húz belőle. Aggasztó, hogy Trump már korábban felmondta a Középhatótávolságú Nukleáris Erőkről szóló Egyezményt, amelynek nyomán Moszkva is leállította az együttműködést.

A Nyílt Égbolt esetében Trump szemére vetik, hogy inkább kivezeti hazáját a megállapodásból, mintsem hogy tárgyalna annak módosításáról.

NATO szövetségesek és az oroszokkal ellenséges viszonyban lévő Ukrajna is arra sürgette Washingtont, hogy ne lépjen ki a Nyílt Égboltból.

Az orosz reakció közben Alekszander Grusko külügyminiszter-helyettestől hangzott el, aki azt mondta: hazája nem sértette meg az egyezményt és

"semmi akadálya folytatni a tárgyalásokat az olyan technikai kérdésekről szóló tárgyalásokat, amiket Washington szerződésszegésnek minősít”.

Trump bírálói szerint az amerikai kilépés kiprovokálhatja az oroszok kilépését is, amelynek nyomán a fennmaradó tagok sem tudnák megfigyelni az orosz telepítéseket és csapatmozgásokat.

Címlapról ajánljuk
Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Megjelent a jogszabály, újabb 41 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint azonban még így is ugyanennyi adósságuk marad az intézményeknek, és havonta további 12-13 milliárd forinttal emelkedik. Az Orvostechnikai Szövetség érteni véli a Pénzügyminisztérium álláspontját. A Magyar Kórházszövetség a költségvetésbe írt garanciákat szeretne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Most érdemes aranyba fektetni?

Most érdemes aranyba fektetni?

Az elmúlt hetekben kockázatvállalóbbak lettek a befektetők, így az alapvetően biztonságos menedéknek számító nemesfémek nyomás alá kerültek. Az esést követően azonban már látszik a fordulat a nemesfémpiacon: a tőzsdei hangulat romlásával, valamint a gazdasági és politikai bizonytalanságok felerősödésével pedig újra az arany és az ezüst felé fordulhatnak a befektetők. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak most a grafikonok a két nemesfém esetében, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy érdemes lehet-e beszállni a mostani szinteken az aranyba és az ezüstbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×