eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Félárbocra eresztették az amerikai zászlót a Washington-emlékmű lábánál, a Washington központjában elterülő National Mall parkban 2020. május 22-én. Donald Trump amerikai elnök elrendelte, hogy május 24-én napnyugtakor így emlékezzenek meg a koronavírus áldozatairól. Az Egyesült Államokban már madjnem százezer áldozata van a járványnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Kis-Benedek József: korántsem lefutott ügy Donald Trump döntése

Az amerikai elnök bejelentette, felmondják a Nyitott Égbolt szerződést. Az egyezmény főként az európai országok érdeke, felmondása pedig az Egyesült Államok és Oroszország közti bizalom romlását jelzi - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, hozzátette azonban: a döntés nem végleges.

A Nyitott Égbolt megállapodás az 1975-ben elkezdett helsinki folyamat része, egy bizalomerősítő intézkedés, ebből fakadóan elsősorban politikai jelentőséggel bír - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József. A 2002-ben elfogadott egyezmény lényege, hogy a megállapodás révén a feleknek – jelenleg 35 állam – biztosítaniuk kell egymás számára, hogy katonai repülőgépek adott objektumok fölött repülést hajthassanak végre, a látottakat pedig rögzíthessék, akár éjjellátó berendezéssel szerelt kamerákkal, fényképezőképekkel. Ebbe beleértendők az adott ország legkényesebb területei is – tette hozzá a szakember, aki szerint a Nyitott Égbolt elsősorban azon országok számára fontos, köztük a kelet-európai térség államai, amelyek között a viszony nem kifejezetten jó.

A Trump-adminisztráció mostani lépése nem egyedülálló, egy folyamat a része, mint például a Középhatótávolságú Nukleáris Erőkről szóló Egyezmény tavalyi felmondása. Jövőre jár le a START rakétákra vonatkozó szerződés hatálya, ami hasonló sorsra juthat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint érthető Donald Trump véleménye, miszerint a Nyitott Égboltra nincs különösebb szükség, legalábbis amerikai szempontból, főként azért, mert az általa nyert információk manapság az űrből is begyűjthetők. Az indokok között szerepel továbbá, hogy Oroszország többször is megsértette a megállapodást, és nem engedélyezte kényes területek fölött a berepülést. Vagyis

a szerződés felmondása alapvetően az amerikai–orosz bizalomvesztésből fakad

– fogalmazott a szakértő.

Kis-Benedek József meglátása szerint a Nyitott Égbolt felmondása valós veszéllyel nem jár, kizárólag politikai jelentőséggel bír: egy bizalomerősítő intézkedés megszűnik. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta: hat hónapos türelmi időszak van, és nem tudni pontosan, hogy mit értett Donald Trump azalatt:

„ha az oroszok betartják a szabályokat, akkor ebből még vissza lehet lépni.”

Ugyanakkor nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az Egyesült Államokban választások lesznek novemberben, aminek a kimenetele nem látszik – jegyezte meg az egyetemi tanár, arra is emlékeztetve, hogy a demokrata oldalon, de még a republikánusok között sem mindenki támogatja a Trump-féle ötletet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×