INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

koronavírus

teszt

szlovákia

Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.

Saját tesztek gyártásába kezdenek a szlovákok

Jelentősen megnőhet a koronavírus-tesztelések száma északi szomszédunknál. Összefogtak ugyanis a szlovák tudósok, hogy 100 ezer tesztet állítsanak elő. A tesztek a fejlesztés utolsó szakaszában vannak, a gyártás a napokban elkezdődik.

Egy hónapon belül akár önellátó is lehet Szlovákia a koronavírus-tesztek szempontjából. A szlovákiai tudósok ugyanis megállapodtak az együttműködésben, melynek eredményeként

100 ezer teszt készülhet el hamarosan.

A tudósok a koronavírus diagnosztizálására szolgáló PCR-tesztet fejlesztettek ki. Az első százezer darabot az ország adományként kapja majd meg.

Az első ilyen típusú tesztek gyártása napokon belül megkezdődhet. Robert Mistrík, az állandó válságstáb tagja szerint az elsődleges cél, hogy Szlovákia önellátó legyen ezen a téren. „Minden ilyen tesztnek nagyon magas minőségi kritériumokat kell teljesítenie” – mondta Mistrík, aki szerint két héten belül elkészülhetnek a tesztek, három héten belül pedig megkaphatják a szükséges minősítést ahhoz, hogy használni lehessen őket. Ezt követően felajánlják a diagnosztikai eszközöket a Közegészségügyi Hivatal részére.

Az új fejlesztésű teszteket a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjának kutatócsoportja is vizsgálja. A szakértők elmagyarázták, hogy a teszt a szlovákiai SARS-CoV-2 koronavírus-törzseket mutatja ki, ami lehetővé teszi, hogy megbízhatóan diagnosztizálják az új koronavírus jelenlétét a betegség korai szakaszában.

Robert Mistrík hozzátette, a Covid-19 betegséget okozó vírusfertőzés lappangási ideje körülbelül 5-6 nap, de lehet 2-11 nap is.

A tesztek a fertőzést követő harmadik-negyedik napon képesek kimutatni a vírus jelenlétét.

A szakember úgy véli, nem lesz probléma a tesztek előállításával, egyes alkotórészek külföldről is beszerezhetők. Mistrík közölte, nem tart attól, hogy ne lehetne elegendő tesztet legyártani. A szóban forgó tesztek tartalékként is szolgálhatnak, amennyiben a jövőben valamilyen okból kifolyólag az állam nem tud majd teszteket vásárolni külföldről.

Igor Matovič kormányfő példaértékű kezdeményezésnek tartja a tudósok összefogását. Amennyiben Szlovákia több tesztet állít elő, mint amennyire szüksége van, a fennmaradó teszteket külföldön értékesíti majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Kapcsolódó hang

Saját tesztek gyártásába kezdenek a szlovákok
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018