INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

csehország

szlovákia

koronavírus

Szájmaszkos nő vág át Prága üres Fő terén 2020. március 16-án. A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el a március 16. és 24. közötti időszakra a koronavírus terjedésének megakadályozásáért, valamint lezáratott 21 észak-morvaországi települést. A csehországi fertőzöttek száma jelenleg 298.

Csehország azt hiszi, május-júniusban már a régi életét fogja élni

A válság által sújtott szlovák polgárok, kis- és középvállalkozók akár kilenc hónappal eltolhatják a kölcsönök törlesztőrészleteinek fizetését - döntött a szlovák parlament. Északi szomszédunknál már a húsvéti szigort tervezgetik - nem így Csehországban.

Szlovákiában 24-gyel nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma - közölte péntek délelőtt Igor Matovič kormányfő. Április 2-án összesen 1454 koronavírustesztet végeztek a szlovákiai laboratóriumok, ezek közül 24 zárult pozitív eredménnyel. Ezzel összesen 450-re emelkedett Szlovákiában a fertőzöttek száma.

A kormány a betegség terjedésének lassítása mellett a legnagyobb hangsúlyt a gazdaság megmentésére fordítja. Ennek egyik lépéseként, a miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet zöld ágra vergődött a pénzintézetekkel, és megegyeztek abban, milyen feltételekkel lehet haladékot kapni a bankoknál a hitelek visszafizetésével összefüggésben. A javaslat lehetővé teszi a törlesztéseknek akár kilenc hónappal történő elhalasztását is. A bankok ennek értelmében kötelesek lesznek a kliens kérésére elhalasztani a hitel törlesztését.

A lízingtársaságok, részletfizetés útján történő eladások és más, fogyasztói hitelek nyújtására engedéllyel rendelkező hitelezők esetében a pénzügyminisztérium a törlesztések három hónapos elhalasztását javasolja. Ezeknek az intézményeknek az ügyfelei a három hónap letelte után újabb három havi halasztást kérhetnek.

Ha a vállalatok vagy a természetes személyek későbbre halasztják a hiteleik törlesztését, nem fognak nemfizető ügyfelekké válni - állította Eduard Heger pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy semmilyen megbélyegzés sem fogja érni őket emiatt a jövőben. A járvány visszaszorítását szolgálja az a megegyezés is, melynek értelmében

a bankok 20 euróról 50 euróra emelik a PIN-kód megadása nélküli érintésmentes bankkártyás fizetés felső határát.

A kormány a marginalizálódott roma közösségek számára is elfogadott egy javaslatot. Ha a romatelepeken végzett tesztelés során bebizonyosodik, hogy a fertőzöttek száma a közösségben túllépi a 10 százalékot, akkor az egész romatelepen karantént rendelnek el. A marginalizálódott roma közösségek tesztelését pénteken kezdték meg. A válságstáb információi szerint

a romatelepekre nemrég mintegy 1400-an tértek vissza külföldről, és közülük körülbelül 220-an mutattak légúti megbetegedésre utaló tüneteket.

Igor Matovič kormányfő és a közegészségügyi ellenőrök is attól tartanak, hogy a közelgő húsvétkor az emberek elkezdik majd látogatni egymást, és ezáltal nőni fog a fertőzés terjedésének kockázata.

"Ez azt is jelentené, hogy elveszne mindaz, amit eddig, a felelős magatartásunknak köszönhetően elértünk" – közölte Matovič. Ebből kifolyólag a húsvéti ünnepek idejére szigoríthatják a jelenleg érvényben lévő óvintézkedéseket.

De a csehek

Csehországban ennél már egy fokkal optimistább kijelentések is elhangzottak. Andrej Babiš miniszterelnök azt mondta, májusban vagy júniusban visszatérhet az élet a normális medrébe az országban.

"Optimista vagyok, nálunk a helyzet alakulása egészében kedvező. Ha azt nézem, hogyan alakul a helyzet Olaszországban, Spanyolországban vagy Ausztriában, akkor az európai átlaghoz viszonyítva nálunk nagyon jó a helyzet" - nyilatkozta Babiš egy lapinterjúban.

A cseheknél április végére várják a járvány kicsúcsosodását. Babiš bízik abban, hogy a kisebb boltok húsvét után már kinyithatnak a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett. További korlátozó intézkedéseket a cseh kormány nem tervez, és a kedvezőtlen visszhang következtében lemondott a boltok vasárnapi nyitvatartásának mérlegelt korlátozásáról. Csehországban pénteken 3869 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván és 46 a COVID-19 betegségben elhunytak száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Kilenc hónapos haladékot adnak a szlovák bankok
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018