eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkot viselő férfi vásárol egy londoni szupermarketben 2020. március 15-én. A koronavírus-járvány terjedése miatt Nagy-Britanniában az emberek elkezdték felvásárolni az élelmiszereket.
Nyitókép: Neil Hall

Máris itt a második brit gazdasági csomag a Covid-19 kivédésére

Újabb gazdasági mentőcsomagot jelentett be a brit kormány, hogy ellensúlyozza a koronavírus-járvány gazdasági sokkját. London a brit GDP 15%-nak megfelelő pénzt pumpál a vállalkozásokba, hogy a víz felett tartsa azokat.

Nem segély, hanem kedvezményes hitel, de akkor is jól jön a brit gazdaság szereplőinek.

Rishi Sunak új brit pénzügyminiszter pátoszos szavakkal jelentette be, hogy

"most nincs helye az ideológiai vagy dogmatikus megközelítésnek, és bátornak kell lenni,"

amikor 330 milliárd font értékű újabb pénzügyi csomagot mutatott be a brit vállalkozások életben tartására.

Ki akarják védeni az elzárkózás okozta gazdasági sokkot

A lépés egy nappal követi a kormány ajánlását, hogy a COVID-19 betegség terjedésének megfékezésére a szigetország lakói drasztikusan csökkentsék le a társadalmi kontaktusokat és például ne menjenek pubokba, éttermekbe, színházi előadásokra.

Az érintett ágazatokban máris beindultak az elbocsátások és cégek vezetői dühösen és kétségbeesetten beszéltek arról, hogy sokan tönkre mehetnek.

A költségvetési törvényt röviddel követő második csomag a brit GDP 15%-át kitevő pénzt pumpál a gazdaságba. Az első segély mindössze 7 milliárd fontos volt és eltörpül a most felszabadított, 330 milliárd font mellett.

Segítenek a lakáshiteleseknek is

Az intézkedés részeként a cégek egy évre mentesülnek a bérleti költségek megfizetésétől. A túlélésért küzdő pubok és üzletek maximum 25 ezer fontos áthidaló hitelhez juthatnak.

Közben a bankok jelzáloghitel-kedvezményeket jelentettek be: az adósok akár három hónapra leállhatnak a törlesztőrészletek fizetésével.

A brit kormány emellett tárgyalásokba kezd a légiközlekedési ágazat kisegítéséről.

„A kormány mindent megtesz, hogy megvédje a cégeket és a bevételeket, olyan szintű fellépéssel, ami hetekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Biztosítok minden brit állampolgárt, megadjuk önöknek az összes eszközt, hogy túléljék a válságot”

– ígérte.

A vendéglátó szektor mellett a légicégek és vasúti társaságok is sürgették, hogy segítse ki őket a kormány.

Mi lesz a szabadúszókkal?

Nagy kérdés, hogy mi lesz a brit gazdaság immár jelentős szegmensét kitevő szabadúszókkal és a „gig economy”, a „hakni gazdaság” dolgozóival – az életkihordókkal, a csomagszállítókkal, az Uber-taxisokkal és másokkal.

A kabinet azt mondta: késlelteti egy ellentmondásos, és a 230 ezer szabadúszót érintő adószabály bevezetését.

A csomagot a Bank of England kedvezményes és könnyű hozzáférésű hiteleszköze teszi lehetővé.

A Johnson-kormány hétfői bejelentése után – amely a gyakorlatban a gazdasági aktivitás brutális visszafogására szólította fel a briteket – sok cég panaszkodott.

Mivel a kormány kért és nem rendelkezett, ezért sok vállalkozás nem látta, hogyan tudja aktiválni biztosítását és miként juthat kompenzációhoz a kieső bevétel után.

A kormány mostani intézkedése ezért áthidaló hitelt nyújt nekik. A munkaadók jobbára üdvözölték a lépéseket, de hangsúlyozták, hogy sokkal többet kell tenni a munkahelyek fenntartásáért és a veszélybe került dolgozókért.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×