eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Nyitókép: Pixabay.com

Váratlan pillanatban és helyen ütötte fel fejét a veszélyes kór

Az Európai Bizottság egy hónappal ezelőtt, 2019 december közepén döntött úgy, hogy Szlovákia már nem számít sertéspestissel fertőzött területnek, most mégis visszatért a kór északi szomszédunkhoz. A Kassa-vidéki járásban is felütötte ugyanis a fejét az afrikai sertéspestis, amely korábban Szlovákia területén csak a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban fordult elő.

Gabriela Matečná szlovák földművelésügyi miniszter decemberben nagy sikernek nevezte, hogy az Európai Bizottság visszavonta a járvány megfékezésének érdekében hozott szigorú korlátozásokat, de rögtön arra figyelmeztetett:

„ez nem jelenti azt, hogy a betegség holnap nem ütheti fel a fejét máshol.” A tárcavezető félelme beigazolódott,

mert a vírust ismét kimutatták egy Abaújnádasd határában levadászott vaddisznó tetemében január 17-én, múlt héten pénteken. Ezt Jozef Bíreš, az Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója is megerősítette. A vaddisznót a Hernád vadászterületén terítették le, közel a magyar határhoz. Bíreš szerint az állat Magyarországról jöhetett, ahol az utóbbi időben rendkívül gyakran fordul elő a betegség.

A járásban már korábban bevezették a sertéspestis terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket, amelyek a sertéstenyésztők mellett a vadászokra is vonatkoznak. Például vadászterületekre való bejárási tilalmat rendeltek el néhány Kassától délre fekvő településen. A minisztérium pedig mobil hűtőbokszok térségbe való eljuttatásával nyújtott segítséget a sertéspestissel fertőzött régiók vadászainak, akik az elejtett vaddisznókat ezekben a hűtőkben tárolhatták, míg kézhez nem kapták a laboreredményeket.

Szlovákia területén először 2019. július 24-én mutatták ki a sertéspestist a tőketerebesi járásbeli Őrös község egyik tenyészetében, közel a magyar határhoz. A vírus a házi sertéseket és a vaddisznókat támadja meg.

Szlovákiában eddig nagyjából 50 esetet diagnosztizáltak, a többségük vaddisznó volt.

Házi sertések esetében eddig összesen 11 esetben igazolták a betegség előfordulását. A legutóbbi ilyen eset tavaly augusztusban fordult elő Kelet-Szlovákiában, a Tőketerebesi járásban. A biztonsági intézkedések részeként akkor az állatorvosok likvidálták az összes sertést minden olyan községben, ahol felütötte a fejét a sertéspestis. Intenzív vadászatot hirdettek a vaddisznókra is, hogy az állomány csökkentése által szorítsák vissza a betegség továbbterjedését más régiókba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×