INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

sertéspestis

szlovákia

tőketerebes

Az afrikai sertéspestis (ASP) felismerését gyakorolja elejtett vaddisznón egy lengyel állatorvos a fertőzés megjelenésére felkészítő hatósági továbbképzésen Dalewo település közelében 2019. november 19-én. Az ASP a házi sertések és vaddisznók lázat okozó, testszerte vérzésekkel járó vírusos betegsége, amely váladékok vagy vér útján, valamint ragályfogó tárgyakkal érintkezve és húsipari élelmiszerhulladék etetésével is terjed.

Szlovák bejelentés: kitessékelték a sertéspestist

Több mint négy hónap után feloldhatják az afrikai sertéspestis miatt bevezetett korlátozásokat Kelet-Szlovákiában. Az agrártárca hivatalosan is felkérte az Európai Bizottságot, hogy az afrikai sertéspestis járványügyi helyzetében bekövetkezett pozitív változások miatt vonja vissza a fertőzött terület besorolást a tenyésztők számára.

A szlovákiai földművelésügyi tárca azt állítja, hogy az elmúlt időszakban megtett lépéseknek köszönhetően stabilizálódott a helyzet az országban, de továbbra is sok múlik a tenyésztők és a vadászok hozzáállásán. A tárca elküldte a kór megfékezésének érdekében hozott intézkedések feloldásával kapcsolatos kérelmét az Európai Bizottságnak. Amennyiben Brüsszel eleget tesz a szaktárca kérésének és megszünteti a fertőzött besorolást, az a sertéstenyésztők számára azt jelenti, hogy enyhülnének a szigorú állattartási és a vonatkozó kereskedelmi szabályok, a tenyésztők pedig hamarosan újra értékesíthetik a sertéseiket és az azokból készült hústermékeket.

„Nagyon sok piacra szánt sertés rekedt meg a Tőketerebesi járásban.

A vágóhidak nem akarták átvenni a gazdáktól és feldolgozni azokat. Az első alkalommal, amikor megengedi a helyzet, utasítjuk az állatorvosok vezetőjét, hogy kérje a karantén felbontását. Ezt követően azokat a sertéseket, amelyeket ott tenyésztenek, az ország bármelyik vágóhídján fel lehet dolgozni” – erősítette meg Csicsai Gábor, a földművelésügyi tárca államtitkára, aki szerint az intézkedések feloldására még idén sor kerülhet.

Az afrikai sertéspestis július végén jelent meg Szlovákiában, elsőként a Tőketerebesi járásban, később azonban a Nagymihályi járásban is találtak fertőzött állatokat. 11 esetben bukkantak rá a fertőzésre a háztáji tenyésztésben, 24 esetben pedig vaddisznótetemekben mutatták ki a kórt. Az agrártárca szerint a jó hír, hogy

a háztáji állományban legutóbb augusztus 19-én találtak fertőzött állatot,

azóta csak a vaddisznóknál mutattak ki fertőzést. A tárca közleménye szerint a vaddisznók intenzív kilövése az elkövetkező időszakban is folytatódik, a környező országokban ugyanis még mindig rendkívül elterjedt az afrikai sertéspestis.

A szlovák agrártárca adatai szerint Lengyelországban például 2100 esetben, Magyarországon pedig 1380 alkalommal bukkantak fertőzött állatra.

A minisztérium közölte, e két ország az, amely felől a legtöbb veszély fenyegeti Szlovákiát a sertéspestissel kapcsolatban. A tárca folytatja az érintett gazdák kártalanítását is: máig 8 tenyésztő jutott hozzá a nekik odaítélt pénzhez, további 45 tenyésztő pedig erre az elkövetkező napokban számíthat.

Nyitókép: MTI/PAP/Marcin Bielecki

Kapcsolódó hang

Megszűnhetnek a sertéspestis ellen hozott intézkedések
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018