eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Keleti szomszédunknál nincs kegyelem: újabb 26 ezer sertést kell leölni

Már több mint félmillió disznót kellett levágni a sertéspestis megállítása érdekében, a keménység - úgy tűnik - jó út.

Újabb 26 ezer sertés kényszervágásáról döntött a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a kelet-romániai Braila megyében egy sertésfarmon.

Az ANSVA megyei vezetője azt mondta, hogy a hatóság meghozta a szükséges intézkedéseket a Gulianca településen működő hizlalda elszigetelésére, a farmon nevelt 26 ezer állatot elpusztítják, hogy megelőzzék a fertőzés terjedését. A farm tulajdonosai kártérítést kapnak.

Az ANSVSA legutóbbi összesítése szerint Romániában az ASP megjelenése óta 543 621 sertést kellett leölni. A fertőzés az ország 41 megyéje közül 36-ot érintett: 24 megyében vannak házi sertéseknél észlelt aktív ASP fertőző gócok, a többi 12 megyében pedig kizárólag vaddisznóknál mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

A legnagyobb számban

a magyar és az ukrán határ közelében

lévő partiumi, illetve a déli, Duna-menti megyékben észleltek ASP-s megbetegedéseket a vaddisznóknál: Szatmár megyében 170, Bihar megyében 222, Calarasi megyében 121, Teleorman megyében 195, Giurgiu megyében pedig 158 esetet regisztráltak.

Országszerte 626 aktív fertőzésgócról tud most a szakhatóság: ez több mint 30 százalékos csökkenést jelent a két hónappal ezelőtti állapothoz képest.

A betegség 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, az ország észak-keleti térségében, a magyar-ukrán-román hármashatár közelében. Azóta 2257 fertőző gócot sikerült felszámolni. Az ANSVSA eddig 14 507 állattartó számára fizetett ki összesen 403 millió lej (27,8 milliárd forint) kártérítést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×