INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

boris johnson

államigazgatás

dominic cummings

nagy-britannia

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök bokszkesztyűt visel a Jimmy Egan Bokszakadémián tett látogatásán Manchesterben 2019. november 19-én. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.

Csodabogarakat akar az államigazgatásba a brit kormányfő rettegett főtanácsadója

Földrengést hozna a brit államigazgatásba Boris Johnson és befolyásos tanácsadója. A hivatalnokoknak időről időre vizsgákon kell bizonyítaniuk rátermettségüket, azért, hogy inkompetenseket ne léptessenek elő.

Adattudósokat, közgazdászokat, „szuper-tehetséges” csodabogarakat és különcöket akar látni a brit államigazgatásban Dominic Cummings, a brit kormányfő rettegett főtanácsadója. Ő volt az a stratéga, aki 2016-ban sikerre vitte a brexit népszavazási kampányt. A brit kilépés ellenzői gyűlölik, és arroganciája miatt konzervatív körökben sem népszerű.

Most blogján írt arról, hogy modernizálni akarja a brit állam irányítását, mert egy tudományos projekt technológiával megtöltött irányítóközpontjához képest a brit kormánytárgyaló ugyanolyan, mint 1914-ben volt. Olyan emberek kellenek írta, akik „igazi fenegyerekek, soha nem jártak egyetemre és kitörtek valami koszfészekből”.

Odaszúrt az oxfordi-cambridge-i elitnek is

és diadalittasan meg is jegyezte: a betokosodott brit elit ezért vesztette el az uniós referendumot.

Boris Johnson miniszterelnök, aki a brexit levezénylésével is szeretné hangsúlyozni, hogy mennyire a tettek embere, magáévá tette az úgymond „földrengésszerű változásokat” ígérő tervet. Ennek értelmében az állami hivatalnokokat rendszeres vizsgákon tesztelik, hogy „a világ legdinamikusabb államát” teremtsék meg.

Az újraválasztott konzervatív kormány szerint az államigazgatásban „fájdalmasan felkészületlen” emberek ülnek, akik „körhintaszerűen” landolnak új állami állásokban, de úgy, hogy közben egyre inkább inkompetensek.

A múltban a brit államigazgatási kar felkészültségével és pártatlanságával magyarázták, hogy más országokhoz képest a választások után akár egy nappal is hivatalba tudtak lépni új kormányok. Cummings viszont megjegyezte:

„az állandó közhivatalnoki réteg ötlete a történelemkönyvekbe való”.

Emellett felpanaszolta, hogy „szinte soha nem rúgnak ki olyan vezetőket, akik kudarcba fulladt nagy projektek élén álltak”.

A magas rangú hivatalnokokat képviselő FDA szakszervezet ugyanakkor sértőnek és a modern államigazgatás nüanszait nem ismerőnek titulálta a megjegyzéseket. „Az összes vezető pozíciót a teljes munkaerőpiacon meghirdetik, tehát, aki megkapja, az nemcsak sikeresen összemérte erejét a kollégáival, de külső jelöltekkel is” – írta az érdekképviselet egyik vezetője, Dave Penman.

A konzervatív kormány közben egyes minisztériumok megszüntetésére, illetve összevonására készül és tagadja, hogy az eddig pártatlan hivatalnokokat politikai lojalitásra köteleznék. Boris Johnson bírálói szerint valójában arról van szó, hogy

egyszerű elbocsájtásokat tervez

és kevesebbet akar költeni az államigazgatásra, mint ami biztosítaná annak megfelelő működését.

Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Kapcsolódó hang

Miért kellenek csodabogarak a brit államigazgatásba?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018