eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök beszédet mond választási kampánykörútján egy elektromos taxikat gyártó üzemben, a közép-angliai Coventry közelében 2019. november 13-án. Johnson kijelentette: a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás, amelyet az ő kormánya ért el az Európai Unióval, készen áll, és a Konzervatív Pártnak az eddigi alsóházi létszámnál csak kilenccel több képviselői helyet kell szereznie a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választáson ahhoz, hogy januárban végig lehessen vinni a ratifikációs folyamatot.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Boris Johnson egy csoda varázsigére talált

„Kivezetem az országot a brexitgödörből” – ezt ígéri megválasztása esetére a briteknek Boris Johnson. A kormányfő Közép-Angliában járt kampánykörúton, ahol igyekezett kifejezetten bizakodón leírni az uniós kilépés utáni jövőt.

Ő az egyetlen, aki fel tudja oldani a brexitpatthelyzetet - erről beszélt közép-angliai korteskörútján Boris Johnson brit kormányfő. Három év parlamenti huzakodás után a nyáron hatalomra került Johnson új választásokkal akarja megerősíteni a brexithívők táborát a parlamentben és így elérni, hogy Nagy-Britannia tényleg kilépjen az Európai Unióból.

Bár a szigetország a világ ötödik legnagyobb gazdasága, a brexit körüli viták visszavetették a befektetők bizalmát, de Johnson szerint ezt vissza lehet szerezni, mert sokan csodálják hazáját világszerte.

„Nagy-Britainniát csodálják és tisztelik, de az embereket meglepi a brexitről szóló vitánk, és nem értik, hogyan történhet meg, hogy egy ilyen jelentős ország ennyi időt és energiát pazaroljon erre kérdésre és hogy lehet, hogy ennyire bizonytalanok vagyunk a jövőnket illetően” – mondta látogatásán. „Ha működőképes többséget szerzünk, akkor működőképessé tehetjük önöknek a parlamentet, és kimászunk a gödörből”.

A miniszterelnök szerdán meglátogatta Észak-Anglia egyik villámáradás sújtotta körzetét, ahol néhány nézelődő bírálta.

„Hát, nem sietted el, Boris”

– mondta neki egy járókelő. „Hol voltál?” – kérdezte egy másik.

A miniszerelnök programjában szerepelt egy felszólalás egy elektromosautó-gyárban. Kínos módon Elon Musk, az amerikai Tesla elektromos kocsigyár vezérigazgatója bevallotta: inkább Berlinben, mint Nagy-Britanniában épít üzemet, mert a brexit túl nagy kockázatot jelent.

Rákiabáltak Jeremy Corbynra, a Munkáspárt pártvezérére is, amikor Skóciába látogatott. Corbyn támogatja egy második brexitnépszavazás ötletét, de nem akar skót népszavazást az önállóságról. Kapott Johnsontól is, miután azt mondta, hogy az amerikai kommandósok által megölt Iszlám Állam-vezért,

al-Bagdadit életben kellett volna hagyni

és az igazságszolgáltatás elé állítani. Johnson erre olyan naívnak nevezte, ami már veszélyes. Egy skót tiszteletes pedig terroristaszimpatizánsnak minősítette.

A konzervatívok közben nagyon elhúztak a többi párttól a brit választási kampányhadjáratban, de Munkáspártnak erre is megvan a válasza. Azt ígérik, hogy mindenkinél többet költenek majd a közegészségügyi szolgálatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×