INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

boris johnson

bruxinfo

brüsszeli hét

brexit

Boris Johnson brit miniszterelnök a beszédét írja pártjának, a Konzervatív Pártnak manchesteri kongresszusára 2019. október 1-jén.

Elemző: kemény brexit jöhet, mert így nyerhet választást Boris Johnson

InfoRádió

A Bruxinfo elemzője szerint mind a brit, mind az uniós oldalon a politikai kármentést tartják a legfontosabbnak a brexittel összefüggésben. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: Boris Johnson miniszterelnök előre hozott parlamenti választásra játszik.

Brit kormánykörökben az most a fontos, hogy hogyan pozicionálja a közvéleménybe mindazt, amit a kormányzat a brexit kapcsán csinál - vélekedett az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában Fóris György, a Bruxinfo elemzője.

"Beterjeszt, kijelent, reakciókat kap vagy nem, azt hogyan értékeli; a helyzet beállítása a legfontosabb most odahaza, egyszerűen abból a szándékból, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzet nyilvánvalóan fenntarthatatlan lesz, előre hozott választásokra kerül sor és azt meg kell nyerni; jó eséllyel a kilépési kemény mag retorikájával van erre lehetőség" - fogalmazott Fóris György.

Arra a felvetésre, hogy három héttel a valószínűsíthető brexit előtt a miniszterelnöknek nem az Egyesült Királyság kivezetése fontos az EU-ból, hanem a saját belpolitikai érdekei, azt mondta: a kettő egybevág.

"Két alapvető célja van: bármi áron, de

kilépni az EU-ból, a mögötte állva maradt egyetlen mag és erő ezt képviseli. Ha kell, akkor csúsztatással, ha kell, diplomáciai rafinériával, ha kell, akkor offenzív politikával. A másik ezzel párhuzamosan: meg kell nyerni a választást,

vissza kell szerezni a parlamenti többséget és erőből kormányozni. Boris Johnson azért nem választja szét a kettőt, mert úgy érzi, a kettő egymás kezére játszik" - fejtegette az elemző.

Az Európai Unió közben szerinte nem másra játszhat, mint a kármentés.

"Kármentés a netán tényleg bekövetkező megállapodás nélküli kilépés esetére, ugyanis a történés mind a brit, mind az uniós gazdaságot is érintené" - Fóris György szerint, aki elmondta még, a német és a nemzetközi üzleti élet is kifejezetten próbál lobbizni azért, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli kilépést, mivel konkrétan gyártási tevékenységek sora folyik megosztva a szigeteken és a kontinensen, ezt pedig teljesen újra kéne szervezni.

Rámutatott ugyanakkor,

19 szektorális terv van az asztalon a kemény brexit esetére,

de ezek behatárolt időről, fél-egy évről szólnak, amíg kibogozzák a technikai részleteket.

Az EU közben ama látszat elkerülésére is törekszik, hogy az unió volt "fafejű" - tette hozzá még Fóris György.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Kapcsolódó hang

Három hét múlva brexit - Fóris György
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018